KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief


VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

KMSKA op reis

print

Het KMSKA leent geregeld kunstwerken uit voor tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Ontdek waar je onze reizende werken kan bewonderen.

Jean Fouquet. Das Diptychon von Melun

Gemäldegalerie, Berlijn
15 september 2017 – 7 januari 2018

Zaalzicht van de herenigde Melundiptiek

Het tweeluik dat Jean Fouquet maakte voor de Notre-Dame van Melun is een absoluut meesterwerk in de geschiedenis van de Franse kunst. Het originele linkerpaneel toont een portret van de opdrachtgever Étienne Chevalier samen met de heilige Stephanus. Het belandde in 1896 in de collectie van de Gemäldegalerij in Berlijn. Het rechterpaneel toont de Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen en is hét pronkstuk van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

In het najaar van 2017 komen deze twee unieke panelen opnieuw samen. En dat voor het eerst in 80 jaar. Vanuit het Louvre komt er nog een medaillon met een zelfportret van de kunstenaar - dat ooit de kader van het tweeluik sierde - naar Berlijn.

Zuiderburen. Portretten uit Vlaanderen 1400-1700

Campagnebeeld Zuiderburen

Mauritshuis, Den Haag
7 september 2017 – 14 januari 2018

In de Zuidelijke Nederlanden (het huidige België) zijn tussen 1400 en 1700 prachtige portretten geschilderd. Edellieden en rijke burgers lieten zich graag vereeuwigen door de beste Vlaamse kunstenaars van hun tijd. Deze portretten maken nog altijd grote indruk. Ze zijn vaak zo geraffineerd geschilderd dat ze ook na al die eeuwen nog springlevend lijken.

In het najaar van 2017 vertelt het Mauritshuis het verhaal van de Vlaamse portretkunst aan de hand van een keuze uit de beste Vlaamse portretten van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Belangrijke werken van Rogier van der Weyden, Hans Memling, Pieter Pourbus, Peter Paul Rubens en Anthony van Dyck reizen naar Den Haag. Deze portretten zullen er voor het eerst samen worden gepresenteerd met aanvullingen uit de collectie van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Bijzonder is dat bijna alle geportretteerden geïdentificeerd kunnen worden. Zo leert de bezoeker niet alleen de kunstenaars kennen, maar ook de personen die zij hebben geportretteerd.

Meer lezen?

In het herftsnummer van ZAAL Z werpt tentoonstellingscoördinator Veerle De Meester een blik achter de schermen van deze boeiende expo.


Steen & Jordaens: Zoals de ouden zongen

Mauritshuis, Den Haag
11 juli 2017 – 14 januari 2018

Jacob Jordaens, Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen, KMSKA

Vanaf deze zomer hangt in het Mauritshuis niet één, maar twee voorstellingen van het spreekwoord Zoals de ouden zongen, zo piepen de jongen. Het schilderij van Jan Steen uit de collectie van het Mauritshuis krijgt namelijk gezelschap van het schilderij van Jacob Jordaens, een bruikleen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Een mooie gelegenheid om deze twee vrolijke schilderijen met elkaar te vergelijken en te ontdekken hoe twee verschillende kunstenaars dit onderwerp aanpakten.
 

Rumoer in de stad. De schilders van tachtig

Gemeentemuseum, Den Haag
14 april 2017 – 5 november 2017

George Hendrik Breitner, Avond op de Dam, KMSKA

Vanaf de jaren 1880 kiezen jonge schilders als George Hendrik Breitner, Isaac Israëls en Willem Witsen het stadsleven als onderwerp voor hun tekeningen en schilderijen. Het centrum van de schilderkunst is niet langer Den Haag maar Amsterdam. Het Gemeentemuseum Den Haag presenteert deze ‘Tachtigers’, ook wel de Nederlandse Impressionisten genoemd, sinds lange tijd weer in een grote overzichtstentoonstelling.

Speciaal voor deze expo gaf het KMSKA enkele belangrijke werken van Breitner in bruikleen.

Abraham Mignon in Rome

Belgische ambassade, Rome
Langdurige bruikleen

Het schilderij Bloemen in een vaas van de Nederlandse schilder Abraham Mignon reisde van Antwerpen naar Rome waar het als langdurige bruikleen een plekje kreeg in de Belgische ambassade.

Anoniem in Amsterdam

Amsterdam Museum, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 1599 maakte een anonieme meester een familieportret van de Amsterdamse korenkoopman Thomas Gerritszn Doesburch, zijn vrouw Claesje Hendricksdr Roeclaes en hun kroost. Hij deed dat in een periode waarin het kerngezin - met vader, moeder en kinderen - dé hoeksteen van de westerse samenleving werd. Het portret uit de collectie van het KMSKA verblijft gedurende de renovatie van het museumgebouw in Amsterdam, waar je het in het Amsterdam Museum bewonderen kan.

Rembrandt in Amsterdam

Rembrandthuis, Amsterdam
Langdurige bruikleen

In 2009 werd bekend dat het schilderij Portret van Predikant Eleazar Swalmius van de hand van de Hollandse meester Rembrandt was. Tijdens de renovatie van het KMSKA kan je het werk bewonderen in het Rembrandthuis in Amsterdam 

Van Dyck in de VS

Worcester Art Museum
Langdurige bruikleen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen geeft het schilderij Portret van een man van Antoon Van Dyck langdurig in bruikleen aan het gerenommeerde Worcester Art Museum in de Amerikaanse staat Massachusetts. Het portret werd ter plaatse gerestaureerd.

  share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50