KMSKA 2.0 / Nieuwsbrief


VOLG ONS OP FACEBOOK, TWITTER, YOUTUBE, FLICKR, WORDPRESS EN PINTEREST.
OF SCHRIJF JE IN OP ONZE DIGITALE NIEUWSBRIEF.  

Word fan van het KMSKA op facebook Volg het KMSKA op twitter Bekijk de filmpjes van het KMSKA op Youtube Bekijk de foto's van het KMSKA op Flickr Het KMSKA blogt op wordpress Volg het KMSKA op Pinterest


ARTTUBE


BEKIJK  DE VIDEO'S VAN HET KMSKA OP HET ONLINE VIDEOPLATFORM VOOR MUSEA IN NEDERLAND EN BELGIË

Logo ARTtuve

De kunstmarkt in historisch perspectief

print

Datum: 05/03/2017
Start/einduur 11.00 - 12.00

Prof.dr. Filip Vermeylen, hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam, verheldert de rol van kunstbeurzen in de hedendaagse kunstmarkt.

DEZE LEZING IS INTUSSEN VOLZET. JE KAN NIET MEER INSCHRIJVEN.  

Frans Francken II, Een kunstkamer, KMSKA, foto: Hugo Maertens

Frans Francken II, Een kunstkamer, KMSKA, foto: Hugo Maertens
 

Vandaag de dag geniet de kunstmarkt grote belangstelling. Zo werd in de zomer van 2016 nog een schilderij van Rubens voor meer dan 50 miljoen euro bij Christie’s in London geveild. Nieuwe en oude rijken in opkomende economieën sparen kosten noch moeite om hun riante woningen met de meest exclusieve kunstwerken te verfraaien. Het internet en een voortschrijdende globalisering heeft van de handel in kunst een mondiaal fenomeen gemaakt. Nochtans hebben deze ontwikkelingen een lange voorgeschiedenis. De grote veilinghuizen gingen reeds in het midden van achttiende eeuw van start. Kunstbeurzen vinden hun oorsprong in het vijftiende-eeuwse Antwerpen. Deze lezing zal dan ook ingaan op de ontstaansgeschiedenis van de instellingen die de kunstmarkt nu vormgeven. Hoe slagen kunsthandelaars er tijdens de vroegmoderne periode in om indrukwekkende hoeveelheden schilderijen aan de man te brengen? Wat verklaart het grote succes van veilingen in Londen en Parijs omstreeks 1800? Een antwoord op deze vragen geeft ons inzicht van het functioneren van deze actoren in de hedendaagse kunstmarkt.

Over de spreker

Portret Filip VermeylenFilip Vermeylen is Bijzonder Hoogleraar (Professor of Global Markets) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij doceert over verschillende aspecten van de economie van kunst en cultuur. Verder doet hij onderzoek naar processen van artistieke uitwisseling tijdens de gouden eeuw en naar de geschiedenis en het functioneren van de mondiale kunstmarkt. Hij is tevens afdelingshoofd van het departement Arts and Culture Studies in Rotterdam. Ontdek meer over hem op zijn website: www.filipvermeylen.com

In december 2015 ging Vermeylen in gesprek met ZAAL Z over economie in de kunst, musea vandaag en de kunstmarkt. Herlees het artikel.


Praktisch

  • Aanvang: 11.00 uur (deuren: 10.30 uur)
  • Thomas More Campus National, Kronenburgstraat 62-66, 2000 Antwerpen
  • Prijs: gratis met inschrijving
  • DEZE LEZING IS INTUSSEN VOLZET. JE KAN NIET MEER INSCHRIJVEN.

Meer info

info@kmska.be
T 03 224 95 50
 

share

Correspondentieadres

Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, B-2018 Antwerpen

T +32 (0)3 224 95 50