KMSKA LAAT

Stef Kamil Carlens - Meeting at the museum: Humans, Robots, Wooden Friends, Space & Time

Event
KMSKA LAAT
Date

Welke kunstwerken uit de collectie van het KMSKA inspireren kunstenaars van nu? En waarom? Hoe werkt dat 'inspiratie'? 

In het kader van KMSKA Laat nodigt Artist In Residence Stef Kamil Carlens vier donderdagavonden op rij een aantal muzikanten uit om een kunstwerk tot leven te wekken.

Stef Kamil Carlens en gasten creëren, met behulp van een aantal ‘robots’ die instrumenten bespelen en een selectie stukken uit Carlens' eigen beeldend werk, een soundscape rond een uitgekozen kunstwerk uit de KMSKA-collectie. De vibraties van de muziek brengen het kunstwerk tot leven en creëren een veilig eiland voor de sensitieve toeschouwer.Laat je meevoeren door de Humans, Robots, Wooden Friends, Space & Time van Stef Kamil Carlens op 9, 16, 23 & 30 november.

PROGRAMMA

30 november | Soundscape voor 'De laatste dag'

De vierde 'Meeting at the museum'.

Het gelegenheidsensemble stelt op in de buurt van Pierre Alechinsky’s ‘De laatste dag’. De Humans, Robots en Wooden Friends duiken de explosie van lyriek en dynamiek in en creëren met vrije hand ruimte voor een virtuoos samenspel van kleur, lijn en klank. Een soundscape voor ‘De laatste dag’.

Humans

Loes Minnebo trombone

Alban Sarens tenor & bariton sax, Prophet-10

Maarten Moesen percussion, Hohner Clavinet D6

Nel Ponsaers Moog Theremin, Hohner Pianet T

Rahmat Emonds violin

Stef Kamil Carlens electric guitar, percussion, sequencing

Tomas De Smet double bass, percussion

Jonas Meersmans electric guitar

Robots van Decap, Logos Foundation, Polyend en Dada MachinesAls toeschouwer mag je gerust dichterbij komen om alle details goed te zien en te horen.Wanneer? 

Om 19u30 en om 20u30.

Waar?

In een van de museumzalen.

9 november | Soundscape voor Maria Sèthe

De eerste 'Meeting at the museum'.

Het gelegenheidsensemble zal zich opstellen in de buurt van het pointillistisch portret van Maria Sèthe door de neo-impressionist Theo Van Rysselberghe, dat voor het eerst getoond werd in 1891 bij de Société des Artistes Indépendants in Parijs. Maria zit voor een harmonium van Humans, Robots en Wooden Friends.

Bezetting

Humans

 • Nel Ponsaers - harmonium, zingende zaag, stem
 • Rahmat Emonds - viool, mandoline, stem
 • Stef Kamil Carlens - sequencing, bass, analoge synthesisers
 • Alban Sarens - Hohner Pianet, bariton en tenor saxofoon

Robots van Decap, Logos Foundation, Polyend en Dada MachinesAls toeschouwer mag je gerust dichterbij komen om alle details goed te zien en te horen.Wanneer? 

Om 19u30 en om 20u30.Waar?

Zaal kleur, niveau 4.

16 november | Soundscape voor Nel

De tweede 'Meeting at the museum'.

Het gelegenheidsensemble zal zich opstellen in de buurt van Herfst door Rik Wouters. Wouters’ vrouw en muze Nel staat buiten aan het raam en kijkt naar binnen. De felle herfstkleuren in de achtergrond zetten de wereld in vuur en vlam.

Humans

 • Maarten Moesen cymbalon, percussion
 • Nel Ponsaers Roland SH-101, Wurlitzer piano, Moog Theremin 
 • Rahmat Emonds viool, mandoline, Hohner Guitaret
 • Jonas Meersmans electric guitar
 • Stef Kamil Carlens analogue synthesisers, electric guitar, sequencing

Robots van Decap, Logos Foundation, Polyend en Dada MachinesAls toeschouwer mag je gerust dichterbij komen om alle details goed te zien en te horen. Wanneer? 

Om 19u30 en om 20u30.Waar?

Zaal Wouters, niveau 4.

23 november | Soundscape of coloured vibrations

De derde 'Meeting at the museum'.

Het gelegenheidsensemble stelt zich op in de buurt van Rhythmus van lichtgolvingen: Straat + Zon + Menigte door Jules Schmalzigaug. De Humans, Robots en Wooden Friends gaan op in Schmalzigaugs gekleurde trillingen.Humans

 • Alban Sarens tenor en baritone sax
 • Nel Ponsaers Vox Continental , Wurlitzer piano, Moog Theremin
 • Rahmat Emonds viool, mandoline, Hohner Guitaret
 • Jonas Meersmans electric guitar
 • Stef Kamil Carlens analogue synthesisers, electric guitar, sequencing

Robots van Decap, Logos Foundation, Polyend en Dada MachinesAls toeschouwer mag je gerust dichterbij komen om alle details goed te zien en te horen.Wanneer? 

Om 19u30 en om 20u30.

Waar?

Zaal Licht, niveau 1.

Madonna Cocktailbar

Een kleurrijk drankje met live muziek in de monumentale De Keyser-zaal: de pop-up Madonna Cocktailbar brengt iedereen in een kunstzinnige stemming. Stap binnen en geniet.

Live music in de Madonna Cocktailbar
 • 30 nov - Duke Roger

  Live aan de piano

En er is meer...

Een portie late inspiratie? Tijdens KMSKA Laat kan je rekenen op vaste waarden.

RADIO BART: Dieper in een kunstwerk duiken? Dat doe je met Radio Bart. Een blinde gids gaat met bezoekers in gesprek en laat je de kunst op een andere manier ‘zien’.

SPEEDTOURS: Ervaar de hoogtepunten van het museum in een leuke speedtour van 30 minuten. De KMSKA-gids neemt je mee op een wervelende reis langs enkele van de belangrijkste werken in de collectie en deelt interessante verhalen en weetjes. Aanvang tour om 19u00, 19u45, 20u30. Afspraak aan het infopunt in de inkomhal niveau 1.

TEKENTOURS: Een korte maar krachtige tekentour voor zowel twijfelende krabbelaars als doorwinterde tekenaars. Al tekenend zie je de kunst beter dan ooit! Aanvang tour om 19u30, 20u15 en 21u00. Afspraak aan het infopunt in de inkomhal niveau 1.

OPEN ATELIER: Laat je inspireren door de kunstwerken die je in het museum zag en verleg je creatieve grenzen onder begeleiding van een gids in het Open Atelier. Open tussen 19u en 21u, niveau 2.

Praktisch

 • Voor wie? Voor iedereen met een ticket voor donderdagavond
 • Prijs: gratis mits museumticket, reserveren niet nodig, volzet is volzet!