Conférence

KMSKA Laat - A Topological Boulevard - In Gesprek met de kunstenaar 

Événement
Conférence
Date

In het Prentenkabinet van het KMSKA loopt momenteel A Topological Boulevard, een tentoonstelling met werk uit Museum Plantin-Moretus. Beeldend kunstenaar Sharon Van Overmeiren maakte de selectie vanuit haar eigen artistieke denkwereld. Atelier Brenda verzorgde de vormgeving en de scenografie.

Tijdens deze avond gaan Sharon Van Overmeiren, Anne-Mie Van Kerckhoven en Atelier Brenda in dialoog met Koen Bulckens (Conservator Oude Meesters, KMSKA). Vertrekkende vanuit de tentoonstelling worden enkele bredere onderwerpen aangesneden. Onder andere de combinatie van oude kunst met hedendaagse blikken en de praktijk van het vormelijk associëren worden aangesneden. Over dit laatste onderwerp maakte Sharon Van Overmeiren de film Origins of Form (2016, 4min). Deze tonen we tijdens het gesprek. We voorzien dus een prikkelende avond met ruimte voor participatie uit het publiek.

We raden aan om voor het gesprek de tentoonstelling te bezoeken.

KMSKA Laat

Naast dit programma kan je tijdens KMSKA Laat ook rekenen op vaste waarden zoals De TienOpen AtelierKMSKA Tekent! én KMSKA Tekent! met tekenaar-gids. Ook Radio Bart is meestal op post. Het museum is op de schoonste avonden écht open. Voor iedereen: jong en minder jong, kunstvriend en kunstkenner of gewoon nieuwsgierigaard. De pop-up Madonna Cocktailbar in de monumentale De Keyserzaal zorgt voor het lekkerste drankje.

De sprekers

Sharon Van Overmeiren (°1985) stemt af op de oneindige stroom visuele informatie van ons collectieve bewustzijn. Ze kopieert en plakt vormen die haar pad kruisen, introduceert vormen aan elkaar om een formeel gesprek te beginnen en streeft naar vastlegging en uitwisseling. Het vertalen van gevonden vormen in keramiek is een belangrijk onderdeel van Van Overmeirens proces. Ze ontdoet vormen van hun oorspronkelijk context en vindt zo hun essentie. Haar werk werd tentoongesteld in binnen- en buitenland.

Atelier Brenda: Nana Esi en Sophie Keij richtten multidisciplinaire praktijk Atelier Brenda op tijdens hun studies Grafisch Ontwerp aan Sint-Lucas Gent. Aanvankelijk ontstond het collectief uit de wil om hun experimentele vrijheid binnen hun omgeving uit te breiden. Via zelfinitiatie en verschillende arrangementen binnen het ontwerp ontdekt Brenda haar eigen speelse beeldtaal. Ze komen tot een dynamisch rollenspel waaruit nieuwe identiteiten kunnen ontstaan.

Programma

  • 18u00- 20-00: museumbezoek. Bezoek zeker A Topological Boulevard
  • 20u00: Talk en film
  • 21u00 bar 

Praktisch

  • Waar? De expo A Topological Boulevard vind je op de derde verdieping bij de moderne meesters. De talk en film gaat door in de achterste tijdelijke expozaal. Volg de bordjes in het museum.
  • Voor wie? Voor iedereen die een ticket heeft
  • Prijs: gratis mits museumticket, reserveren niet nodig, volzet is volzet!