KMSKA Laat — 21 december 2023

Andrew Claes – Sax in het museum

Evenement
KMSKA Laat
Datum
21 december 2023 17:00 tot 22:00

Tijdens deze KMSKA LAAT stap je binnen in de grensverleggende wereld van STUFF. saxofonist Andrew Claes. Artist in Residence STUFF. dook eerder in de KMSKA-collectie. Vijf meesterwerken inspireerden tot het creëren van nieuwe klanken. Een muzikale ode aan de schilderkunst en de meesters, vereeuwigd in een stevige sample-bibliotheek.

Voor zijn doctoraat gaat Claes nog een stapje verder. Hij ontwierp een digitaal sensorsysteem om op de saxofoon te bevestigen dat data verzendt naar computers en muziek synthesizers. Met deze nieuwe technieken gaat hij de samenwerking aan met het Goeyvaerts Strijktrio en contrabassist Pieter Leenaerts. Laat je betoveren door Claes' improvisaties op sax, zijn algoritmes en zie hoe ze in realtime worden omgezet naar een partituur voor het klassieke ensemble.

Programma - 20 tot 22u

Uitvinder en muzikant Claes onthuld zijn hybride saxofoon tijdens een presentatie, gevolgd door een wereldpremière concert in de Intro Oude Meesters. Bijgestaan door het Goeyvaerts String Trio, uitgebreid tot een kwartet voor deze speciale gelegenheid met Pieter Leenaerts op de contrabas, brengt Claes muziek en technologie in harmonie met elkaar.

Sluit de avond in stijl af met een receptie met een 'acte surprise' voor de liefhebbers van eigentijdse elektronische muziek.

Sax in het museum is een samenwerking tussen
 • UAntwerpen(UA): academische promotor Steven Latré
 • Koninklijk Conservatorium Antwerpen (KCA): artistieke promotor Kurt Van Herck

Deze samenwerking gebeurt onder de supervisie van ARIA.
Het onderzoek wordt ondersteund door de technologische innovatiegroep van Uantwerpen en Imec: IDLab.

Madonna Cocktailbar

Een kleurrijk drankje met live muziek gebracht door studenten van het Conservatorium en Jazz en Pop-studio in de monumentale De Keyserzaal: de pop-up Madonna Cocktailbar brengt iedereen in een kunstzinnige stemming. Gewoon binnenstappen en genieten.

En er is meer...

Een portie late inspiratie? Tijdens KMSKA Laat kan je rekenen op vaste waarden.

RADIO BART: Dieper in een kunstwerk duiken? Dat doe je met Radio Bart. Een blinde gids gaat met bezoekers in gesprek en laat je de kunst op een andere manier ‘zien’.

SPEEDTOURSErvaar de hoogtepunten van het museum in een leuke speedtour van 30 minuten. De KMSKA-gids neemt je mee op een wervelende reis langs enkele van de belangrijkste werken in de collectie en deelt interessante verhalen en weetjes. Aanvang tour om 19u00, 19u45, 20u30. Afspraak aan het infopunt in de inkomhal niveau 1.

TEKENTOURS: Een korte maar krachtige tekentour voor zowel twijfelende krabbelaars als doorwinterde tekenaars. Al tekenend zie je de kunst beter dan ooit! Aanvang tour om 19u30, 20u15 en 21u00. Afspraak aan het infopunt in de inkomhal niveau 1.

OPEN ATELIER: Laat je inspireren door de kunstwerken die je in het museum zag en verleg je creatieve grenzen onder begeleiding van een gids in het Open Atelier. Open tussen 19u en 21u, niveau 2.

Praktisch

 • Wanneer?
  Tussen 20 en 22u.
 • Waar?
  Intro Oude Meesters, niveau 2
 • Voor wie? 
  Voor iedereen met een ticket voor donderdagavond 21 december.
 • Prijs
  Gratis mits museumticket, reserveren niet nodig, volzet is volzet!