Vrienden

Met de Vrienden op rondleiding in De Reede

Evenement
Vrienden
Datum

Léon Spilliaert

De oorsprong van het beeld.

Datum: Dinsdag 26 april 2022 om 10u en 11u

Een pareltje in het Antwerpse. De uitzonderlijke tentoonstelling van Léon Spilliaert in De Reede waar zijn tekeningen en schetsen uitvoerig worden besproken om meer inzicht te krijgen in zijn creatief proces en eigenzinnige interpretatie van de wereld.

De expo

In een kleine groep van 10 personen onder begeleiding van een gids, bezoeken we de tentoonstelling Léon Spilliaert – De Oorsprong van het Beeld dat toont hoe het creatief proces van schets en tekening een ondersteunende rol speelde bij het tot stand komen van originele prenten en gravures in Spilliaerts oeuvre. Er was een tijd dat er in feite niemand wakker lag van de onconventionele werken van Spilliaert. Men kon aan deze eenzaat immers geen plaats geven in de belangrijke Europese kunststromingen uit zijn tijd en dit speelde lang in zijn nadeel.

Spilliaert volgde een andere en eigenzinnige weg bij de interpretatie van de wereld rondom hem. Als jonge tekenaar bleef Spilliaert stilstaan bij gevoelens zoals liefde en dood, eenzaamheid, verlangen en schaamte en wierp hij een bezielde blik op de relaties tussen de man en de vrouw en tussen de mensen onderling.

Spilliaert illustreerde in kleine genuanceerde zelfportretten, eenvoudig met potlood en inkt, de evolutie van zijn eigen zelfbeeld. Deze kritisch momentane en veelal zeer spontane aantekeningen vertegenwoordigen subtiel de diepere intieme ontledingen van zijn innerlijk getormenteerde geest.

Voor het eerst worden hier uitzonderlijke werken uit privéverzamelingen (weer) samen gebracht die voor velen een herontdekking van het werk van de kunstenaar zullen betekenen.

Praktisch

  • Dinsdag 26 april om 10u00 start rondleiding
  • Dinsdag 26 april om 11u00 start rondleiding
  • Verzamelen 10 minuten voor aanvang ter plaatse

Adres

Ernest van Dijckkaai 7
2000 Antwerpen

Prijs

  • € 25,00 p.p.
  • € 16,00 p.p met Museumpas

Inschrijven

Exclusief voor Vrienden van het KMSKA

Graag vóór 21 april 2022 inschrijven door overschrijving op rekeningnummer: BE30 2200 7234 0111 met vermelding: ‘Uitstap De Reede 10u of 11u

Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, krijgt u van ons bericht en wordt het inschrijvingsbedrag teruggestort.

Indien u zich ziek voelt, blijf aub thuis. Annulaties tem maandag 24 april worden terugbetaald.