Vrienden — 21 mei 2022

Met de Vrienden op stap naar Abdij van Park in Leuven

Evenement
Vrienden
Datum
21 mei 2022 09:15 tot 17:30

De orde van de Norbertijnen vierden in 2021 hun 900 jarig bestaan! Het was dubbel feest want ook de restauratie van het klooster werd vorig jaar afgerond en voor het eerst, sinds de oprichting in 1129, kunnen geïnteresseerden het klooster bezoeken. Doorheen de eeuwen hebben de Norbertijnen van de Abdij van Park veel oorlogen, plunderingen,  rijkdom en armoede gekend. Kortom een boeiende geschiedenis. Spectaculair zijn de bibliotheek en refter met 17e eeuwse stuccoplafonds.

De uitstap

Abdij van Park is één van de best bewaarde abdijsites in de zuidelijke Nederlanden uit de 12e eeuw, aan de rand van Leuven en midden in het groen. De historische ruimtes van het klooster zijn zopas gerestaureerd en sinds kort voor publiek toegankelijk. De abdij behoort tot de norbertijnenorde en is nog steeds bewoond door een vijftal Norbertijnen en studenten theologie.

Met een gids gaan we op pad doorheen de abdij waar we o.a. de unieke stuccoplafonds uit de 17e eeuw kunnen bewonderen. Het plafond van de monumentale bibliotheek barst van scènes uit het leven van Norbertus in prachtig 17e-eeuws stucwerk van Jan Christiaan Hansche.  Er staan ligzetels klaar om achterover te leunen en alles goed te kunnen bekijken. 

Ook in de pandgang zien we 20 virtuoze en monumentale teruggeplaatste glas-in-loodpanelen uit de 17e eeuw,  uitgevoerd door de Leuvense glaskunstenaar Jan de Caumont. Ze laten als een stripverhaal het leven van Norbertus zien. Na de Franse revolutie verkochten -genoodzaakt door verarming- de paters de collectie van 41 glasramen. De voorbije jaren is hemel en aarde verzet om ze op te sporen, tot in de Amerikaanse Yale-universiteit en in luxueuze appartementen op Fifth Avenue toe. De glasramen hangen weer op hun oorspronkelijke plek. Deze unieke stukken zijn sinds 2018 erkend en beschermd als Vlaamse Topstukken. 

Na de rondleiding kan je vrij lunchen in de Abdijmolen Heverlee dat zich in het park van de abdij bevindt.

Na de lunch heb je vrije toegang tot het museum PARCUM aan de abdij, waar de eigen collectie prachtig wordt tentoongesteld en dat je een beeld geeft van de rijkdom aan religieus erfgoed in Vlaanderen door een hedendaagse bril.

Praktisch

  • Zaterdag 21 mei om 09u15 vertrek per bus vanaf Crowne Plaza (Crest Hotel) - Gerard le Grellelaan 10 - 2020 Antwerpen
  • Om 10u30 neemt een gids ons mee in de abdij.
  • Lunchen kan in de Brasserie de Abdijmolen. Je kan reserveren via de website https://lodge-hotels.be/nl/brasseries/b/de-abdijmolen-heverlee of via het nummer 016 62 96 00.
  • Na de lunch kan je vrijblijvend museum PARCUM bezoeken of wandelen in de prachtige omgeving van de abdij. 
  • Vermoedelijk zijn we rond 17u30 weer in Antwerpen. 

Prijs

€ 45,00 p.p.

Inschrijven

Exclusief voor Vrienden van het KMSKA

Graag vóór 10 mei 2022 inschrijven door overschrijving op rekeningnummer:
BE30 2200 7234 0111 met vermelding: ‘Uitstap Abdij’

Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn, krijgt u van ons bericht en wordt het inschrijvingsbedrag teruggestort.

Indien u zich ziek voelt, blijf aub thuis. Annulaties tem vrijdag 20 mei 2022 worden terugbetaald.