Vrienden

Met de Vrienden op stap naar Folkwang Museum in Essen

Evenement
Vrienden
Datum

Renoir, Monet, Gauguin

Beelden van een drijvende wereld

Grote namen in het Folkwang museum! Indrukwekkende werken van de Franse impressionisten zoals Claude Monet, Paul Cézanne, Paul Gaugain, Rodin… die tijdens het interbellum werden gekocht door de Japanse  kunstverzamelaar Kojiro Matsukata zijn even teruggekomen naar Europa. Ze gaan in dialoog met de impressionisten uit de collectie van het Folkwang Museum.

De uitstap

In Essen is een spectaculaire tentoonstelling over het impressionisme te zien. De collectie in het Folkwang museum is de verzameling die de Duitse bankierszoon Karl Ernst Osthaus naliet.  Hij was een vroege privé-verzamelaar van Franse avant-garde kunst. Hij startte de eerste moderne kunstcollectie van Duitsland en kocht tientallen werken van Renoir, Signac, Gauguin en Van Gogh.

Vanwege het 100-jarig jubileum heeft Museum Folkwang nu ook de collectie van de Japanse kunstverzamelaar Kojiro Matsukata te gast. Matsukata was rijk geworden in de scheepsbouw en had interesse in Europese kunst. In twintig jaar kocht hij honderden schilderijen van Franse impressionistische en post-impressionistische kunstenaars. Na aan vreselijke brand waarbij honderden schilderijen verloren gingen en de inbeslagname van een deel van zijn collectie in de Tweede Wereldoorlog, zijn de overgebleven schilderijen tegenwoordig te zien in het National Museum of Western Art in Tokyo. Tijdelijk worden hiervan nu 40 topstukken tentoongesteld in Essen die sinds de jaren 1950 niet meer in Europa gezien zijn geweest.

Met 120 meesterwerken van Paul Cézanne, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Édouard Manet, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir and Auguste Rodin, onthult deze tentoonstelling hoe de modern Franse kunst niet alleen in het Westen geapprecieerd werd, maar ook snel navolging kreeg in Japan. 

Een must see tentoonstelling!

We organiseren vervoer en een vrij bezoek. Je kan een audio krijgen ter plaatse of de Folkwang app installeren. In de namiddag kan je de vaste collectie bezoeken. 

Praktisch

  • Zaterdag 7 mei om 08u30 vertrek per bus vanaf Crowne Plaza (Crest Hotel) - Gerard le Grellelaan 10 - 2020 Antwerpen OF 08u45 aan rond punt van Wommelgem aan het fruitkraam.
  • Vanaf 11u of 11u30 (voor diegene die nog graag een koffie willen drinken) vrije toegang tot de tentoonstelling. Vermoedelijk zijn we rond 18u30 weer in Antwerpen.

Prijs

€ 44,00 p.p.

Inschrijven

Exclusief voor Vrienden van het KMSKA

Deze activiteit is jammer genoeg volzet.