Schoolrondleiding Klasse(n)koppen

Ontdek de verborgen verhalen die schuilen achter elk gezicht. Ben jij nieuwsgierig naar de eeuwenoude fascinatie die we koesteren voor gezichten? Wat maakt een gezicht boeiend? Ontdek de betekenis van ware schoonheid en verken het fenomeen van "pretty privilege". Duik in de wereld van gezichtsstudies en hedendaagse stockfoto's en zoek naar de connecties. Kan een hoofddeksel daadwerkelijk meer over iemand vertellen of zijn we dan snel geneigd tot vooroordelen?

We nemen de leerlingen mee op een reis langs een rijke verscheidenheid aan gezichtsvormen, expressies en opvallende hoofddeksels. We laten hen stilstaan bij de Oude Meesters en hun fascinatie met het menselijk gelaat. Wat is het verschil tussen een tronie en een portret? Leerlingen schetsen hun eigen studiehoofd en experimenteren met diverse soorten hoofddeksels.

Ontdek hoe verschillende gezichtsuitdrukkingen door anderen worden waargenomen en welke boodschappen ze overbrengen. Ga aan de slag met emoties, licht en schaduw in een foto opdracht.

Een intense rondleiding met veel afwisseling die de jongeren aanzet tot zelfreflectie.

Studie voor Balthasar - Peter Paul Rubens, The J. Paul Getty Museum
Hoofd van een man met baard - Peter Paul Rubens, Dublin, Heritage Gift, Denis & Catherine O'Brien, 2016

Krasse Koppen

In deze rondleiding verkennen we de tijdelijke expo Krasse Koppen. Die loopt tot en met 21 januari met topwerken van o.a. Bruegel, Rubens, Jordaens, Rembrandt, Hals en Vermeer. Geen plechtige portretten van heersers en handelaars, maar indringende schilderijen van gewone mensen met ongewone gezichten. In deze werken, ‘tronies’ genoemd, speelden schilders met hoofddeksels, expressie en licht. Zo verkenden ze de taal van het gezicht in een tijd zonder emoji’s.

Strikte voorwaarden

Hou rekening met onderstaande voorwaarden vooraleer je boekt:

  • Duur: 2 uur
  • Prijs: € 100 per groep van 12 leerlingen
  • Aanbevolen voor groepen van 12 leerlingen. Maximaal 15 leerlingen per groep.
  • Per groep kunnen gratis 2 begeleiders mee. Komen er meer begeleiders mee? Dan hebben zij een regulier ticket nodig.
  • 1ste tot 6de jaar secundair, alle onderwijsvormen
  • Je betaalt je bestelling onmiddellijk online. Deze bestelling is definitief en kan niet meer gewijzigd worden. 
  • Opgelet: de tickettypes die je bestelt, kunnen achteraf ook niet gewijzigd worden. Je krijgt dus geen terugbetaling voor een verkeerde boeking. Boek dus enkel wanneer je zeker bent van het aantal deelnemers én het tickettype van de deelnemers. 
  • In geval van overmacht (zoals bijvoorbeeld onverwacht overlijden, ongeval onderweg,...) kan je via mail een restitutie vragen.