Vastgoedbedrijf Quares hecht veel belang aan het delen van kennis en kunst, en aan het activeren van het lokale ecosysteem. Het partnerschap met het KMSKA mag dan ook niet verbazen. Managing partner Herman Du Bois verheldert.
Vanwaar jullie keuze voor het KMSKA?

“Een instelling zoals het museum wil buitengewone en kostbare stukken open stellen voor het publiek. Het ontsluiten en delen van waardevolle kunst, en de kennis daarover vinden wij enorm belangrijk. Het KMSKA ligt aan de overkant van het plein. Met het oog op het activeren van het lokale ecosysteem en het opbouwen van duurzame burenbanden is de keuze evident. Het gebouw zelf is een markante historische realisatie: een baken om een wijk mee te identificeren en een fantastisch decor. De verbouwing combineert heel doordacht nieuwe technieken met het historische patrimonium wat het museum toekomstbestendig maakt. Die zin om te innoveren zit ook in ons DNA. Al die dingen zorgen voor een wauw-gevoel dat we graag delen met onze klanten en collega’s.

Natuurlijk is er het kunstbelevingsverhaal. Het museum is zo lang gesloten geweest dat iedereen brandt van nieuwsgierigheid om te gaan kijken. En wellicht meerdere keren. Die sensatie vasthouden wordt dé uitdaging, waar we graag met het KMSKA-team verder over nadenken en onze schouders mee onder zetten.”

"Het ontsluiten en delen van waardevolle kunst en de kennis daarover vinden wij enorm belangrijk "
Herman Du Bois

Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan? 

Herman Du Bois: “We hechten veel belang aan onze maatschappelijke opdracht en aan de ESG’s, die steeds belangrijker worden. Met de ‘E’ van environmental: voor ons met een bijzondere focus op energie-optimalisatie en verduurzaming. De ‘S’ van social, voor betaalbaar en kwaliteitsvol wonen. En de ‘G’ van governance, voor deugdelijk beheer, transparantie en open communicatie. Die waarden zoeken we in onze partnerships en willen we delen met onze klanten en collega’s. We geven ons verhaal daarmee ook inhoud, want vastgoed alleen is voor ons geen doel op zich.”

Wat is je lievelingswerk?

“De ’‘Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen’ van Jean Fouquet intrigeert me. Het is een lichtelijk bizar en revolutionair werk van de Franse kunstenaar, van wie slechts zes individuele schilderijen de tijd hebben overleefd. Toch is het vele eeuwen later nog relevant en actueel. Denk maar aan het feit dat het vorige zomer de Amerikaanse popzangeres Halsey inspireerde tot een nieuw albumhoesdat een statement werd tegen het stigma over borstvoeding. Zelfs wereldster Rihanna was vol lof hierover. Die combinatie van verleden en toekomst: fantastisch. Een topstuk!”

Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen, Jean Fouquet, KMSKA
Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen - Jean Fouquet

Waar kijken jullie als bedrijf het meeste naar uit tijdens dit partnerschap?

“We hopen dat we onze relaties, klanten en collega’s iets unieks kunnen bieden in een bijzondere omgeving. Persoonlijk ben ik enorm benieuwd om de verhalen achter de kunstwerken en de bijbehorende anecdotes van de gidsen te horen. Ik hoor dat het museum ook sterk wil inzetten op buurtwerking. Uitreiken naar en interactie met de buurt-, stads - en regiobewoners van een instituut van maatschappelijk belang vind ik heel belangrijk. Die wil om laagdrempelig te zijn en respect te hebben voor je directe omgeving, maar tegelijk de lat heel hoog leggen en een Europese of wereldspeler willen zijn, is ambitieus en boeiend. Een inspirerend voorbeeld voor elke ondernemer.”