Op 13 maart riepen we ons testpubliek, de Schoonste Honderd, opnieuw samen. Dit keer om de maximumcapaciteit van het KMSKA-onthaal te testen. We bootsten een reële museumsituatie na waarbij 370 bezoekers op 30 minuten tijd binnen kwamen. Het onthaal, de ticketing, vestiaires en bezoekersstroom werden getest en we deden een evacuatie-oefening. Een goedgevulde voormiddag dus. Wat leerden we hieruit?

Het onthaal

We probeerden de maximumcapaciteit van het onthaal uit. Het doel? 370 bezoekers langs de inkom laten passeren op 30 minuten. Het ging vlotter dan verwacht! Op 18 minuten was iedereen binnen. Door deze test kunnen we nu een betere inschatting maken van bezoekers-flow. 

Vestiaires

Zijn onze lockers gebruiksvriendelijk? Vinden mensen hun locker terug na hun bezoek? We merkten dat de signalisatie aan onze vestiaire verbeterd kan worden. We voorzien binnenkort nummers en een afbeelding op de lockers. We optimaliseren de handleiding zodat onze toekomstige bezoekers hun spullen gemakkelijk en veilig kunnen opbergen.

Het gidsensysteem

We gebruikten tijdens de rondleidingen voor de eerste keer het nieuwe gidsensysteem. Via een hoofdtelefoontje kunnen bezoekers hun gids duidelijk verstaan, zelfs als het druk is in het museum. We konden vast stellen dat het systeem heel goed werkt. De gidsen spraken op normaal stemniveau en bij veel omgevingsgeluid bleef de gids verstaanbaar voor de groep.

We denken verder na over de verdeling van het systeem want dat verliep minder goed. Aan het onthaal was het niet evident om alle hoofdtelefoontjes op een vlotte manier te verdelen. 

Foto's: Wouter Maeckelberghe

Ticketcontrole

De Schoonste Honderd kwamen met een echt ticket naar het museum. We ontdekten een grote bottleneck aan het scanpunt in de De Keyserzaal. Aan de hand van de feedback herbekijken we de strategie van de ticketcontrole en optimaliseren we de flow.

Evacuatieoefening

We voerden de allereerste evacuatie-oefening uit! En met succes: alle 370 bezoekers waren op 7 minuten geëvacueerd. We kregen toch nog veel tips om het evacueren makkelijker te laten verlopen. Hier gaan we mee aan de slag.

Bij een volgend testmoment testen we al aspecten opnieuw en zetten we de puntjes op de i. We kijken er naar uit!