GSJ Advocaten is een van de grootste advocatenkantoren van Antwerpen en Vlaanderen. Managing partner Bart Goossens vertelt waarom ze het belangrijk vinden om een engagement aan te gaan met een instelling zoals het KMSKA.
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan?

Bart Goossens: “Ons beroep is nogal crisisbestendig en we verdienen goed ons brood. Daarom vinden we dat we iets moeten teruggeven aan de omgeving en aan Antwerpen, de stad waarin we gevestigd zijn en bloeien. Dat doen we via steun aan projecten zoals Mobility As A Service (MaaS), waarmee we onze medewerkers willen sensibiliseren om niet met de auto naar het werk te komen. Maar ook via sponsoring, zoals met ons partnerschap met basketbalclub Antwerp Giants. Daarbij spelen ook P.R. en commerciële strategie een rol, maar maatschappelijk engagement staat steeds voorop. Het gaat alles bij elkaar over redelijk veel geld, maar dit soort investeringen hoeven voor ons niet per se een economische return te hebben.”

Vanwaar jullie keuze voor het KMSKA?

“We wilden al een tijdje iets doen in de kunst-en cultuursector. Toen het KMSKA ons pad kruiste, hebben we niet getwijfeld. Er is een momentum, want het museum staat enorm in de kijker. Het is ook een zinvolle bijdrage in deze tijd. GSJ draagt diversiteit hoog in het vaandel en vindt dat kunst mensen dichter bij elkaar brengt. Het is een universele beeldtaal in verschillende gedaantes en het breekt vooroordelen af. En belichaamt dus die diversiteit, een kernwaarde van GSJ en enorm belangrijk in het internationale bedrijfsverband waarin we zitten.

Ook het innoverende van de combinatie van het oude met het nieuwe gedeelte sprak ons aan. Het KMSKA schrijft zich daarmee in in een reeks van iconische wereldwijde musea, die ware landmarks zijn. Interessant, want wij zijn bijzonder actief op het vlak van omgevingsrecht, vastgoed, vergunningen en het meedenken over stadsontwikkeling. Als kantoor zijn we op dat vlak zelfs leidinggevend in Vlaanderen. Dit partnerschap sluit daar dus mooi bij aan.

Ik heb ook een emotionele link met het KMSKA. In de jaren 60 van de vorige eeuw woonde ik met mijn ouders in de Vrijheidstraat op het Zuid. Omdat we enkel een klein koertje hadden, ging ik als kind vaak spelen in de museumtuin. Heerlijke herinneringen.”

"“Kunst brengt mensen dichter bij elkaar. Het is een universele beeldtaal in verschillende gedaantes en het breekt vooroordelen af” "
Managing partner Bart Goossens

Wat is jullie lievelingswerk uit de collectie?

De Intrige van James Ensor. Hij was een baanbreker en tegen-de-schenen-schopper. Het opkomen voor mensen die in conflict komen met de overheid, is de initiële taak van de advocaat. De maskers van het schilderij sluiten ook aan bij wat wij doen. Wij weten vaak meer dan anderen: over wie mensen zijn, wat ze doen en wat ze verbergen. Ensors manier van schilderen vind ik bijzonder en uitdagend. Met dikke lagen, ruw en niet afgelijnd, en toch krijg je een scherp beeld van wat hij wil tonen. Hij spreekt met zijn werk ook de jongeren aan. Een tijdloze en fascinerende kunstenaar.”

Waar kijken jullie als bedrijf het meest naar uit tijdens dit partnership?

“We willen graag bijzondere evenementen organiseren voor ons cliënteel en onze medewerkers, en optimaal gebruik maken van de museumtickets waar we recht op hebben. Daarnaast vindt ons volgende halfjaarlijkse conclaaf met de vennoten plaats in het KMSKA. GSJ is ook internationaal vertakt en we verheugen ons erop om onze partners uit het VK en Nederland uit te nodigen voor een onalledaagse ervaring.

Ik zou het ook geweldig vinden om jonge kunstenaars via een creatief event hun werk te laten presenteren aan een breder publiek en aan ons cliënteel. Of een voorstelling van het prachtige Circus Ronaldo in het museum te organiseren, dat zou zeker iets spectaculairs opleveren! Ideeën en dromen genoeg dus. We moeten daar dringend eens over samenzitten met het KMSKA-team. (lacht)

Tot slot: mijn ouders gingen voor de verbouwing regelmatig naar het KMSKA, ze hadden er een nauwe band mee. Mijn vader, die medeoprichter van GSJ was, is inmiddels overleden, maar mijn moeder heeft het museum onmiddellijk opnieuw  in haar hart gesloten en is er al tweemaal geweest. Ik kijk er erg naar uit om samen met haar eens een bezoek te brengen.”

https://kmska.be/nl/james-ensor