Zabra x KMSKA: partners in kunst én community

Een imposant beeldhouwwerk van Amerikaans kunstenaar Charles Ray siert het onthaal in het Gentse hoofdkantoor van vastgoedontwikkelaar Zabra. De keuze om dit werk hier te plaatsen, weerspiegelt zowel de passie voor kunst als de maatschappelijke bewogenheid van de familie Brantegem. Beide karakteristieken waren voor CEO Laurens Brantegem doorslaggevend om een structureel partnerschap aan te gaan met het KMSKA.
“Als projectontwikkelaar zijn we elke dag omringd met architectuur – wat voor ons een volwaardige kunstvorm is,” vertelt Brantegem. “En alleen al het gebouw van het KMSKA is op dat vlak inspirerend: de renovatie van het historische deel in combinatie met de hedendaagse architectuur van de nieuwbouw is indrukwekkend. Ook wij verweven in onze projecten oude en nieuwe gebouwen op een frisse manier in elkaar, met duurzaamheid en leefkwaliteit hoog in het vaandel.”
Daarnaast bewondert Brantegem vooral de innovatieve en ambitieuze drive van het museum. “Het museum durft te vernieuwen, zonder aan authenticiteit in te boeten. Het team van het KMSKA slaagt erin om telkens opnieuw te verrassen en te boeien. Je voelt hun ambitie, je merkt aan alles hoe hoog ze de lat leggen, en dat past helemaal bij Zabra.”

James Ensor, 1884. - Groot gezicht over de daken van Oostende
Verbinding als gemeenschappelijk doel
Dat Zabra verder denkt dan louter bouwen, wordt tijdens het gesprek steeds duidelijker. Een residentieel project of bedrijventerrein ontwikkelen betekent voor Zabra het doorlopen van een nauwkeurig doordacht proces waarin duurzaamheid centraal staat. Er is aandacht voor de impact op het milieu en het landschap, maar ook voor het sociale aspect. Het bouwen aan de toekomstige community. Het valt op hoe begeesterd Brantegem het erover heeft.
“Voor ons draait het om echte connecties en de vorming van een sterke gemeenschap. We tekenen onze residentiële en KMO-projecten zo uit dat ze optimaal sociale interactie toelaten én er veel ruimte voor publiek groen overblijft.” Het aspect van ontmoeting is precies wat Brantegem in het partnerschap met KMSKA zo apprecieert: “Op elk event van Club Fouquet knoop je onverwachte gesprekken aan met interessante mensen die je anders niet zou leren kennen. In een partnerschap als dit, tellen geen strikt meetbare returns. Het gaat om kruisbestuiving, inspiratie, en opnieuw: community.”
Unieke cultuurbeleving
“Als partner beleven we in het museum unieke ervaringen, doordrongen van kunst en cultuur. Zo was er een walking dinner doorheen het museum. Artist-in-residence en chefkok Matthieu Beudaert liet zich inspireren door enkele werken en ontwikkelde er toepasselijke gerechten bij. Bij de diepblauwe schijf van Anish Kapoor genoten we bijvoorbeeld van een prachtig bord waar de blauwe kleur terugkwam in het sausje. Zoiets unieks mogen meemaken, werkt inspirerend.”
Brantegem koos ook voor het partnerschap met KMSKA omwille van de volledigheid van het partnerpakket. Zo vormt het museum voor Zabra een uitgelezen plek om gasten te ontvangen. “Het museum staat ons toe om ons zakelijk netwerk samen te brengen in een uniek kader. We organiseren regelmatig ontmoetingen, zowel voor ons team als voor businesspartners en klanten. Zo hosten we hier dit jaar drie keer een uniek event, iets wat enkel kan als partner van het KMSKA,” vertelt Brantegem.
Skyline van Oostende als knipoog
Brantegem poseert in het museum bij een schilderij van Ensor: Groot gezicht over de daken van Oostende. Het werk doet hem stilstaan bij de impact van de projecten die Zabra ontwikkelt. “Het team van het museum koos dit werk voor het fotomoment en ik vind het een best toepasselijke keuze. Wanneer je de historische Oostendse skyline van Ensor vergelijkt met de huidige volgebouwde kustlijn, zie je hoezeer gebouwen invloed hebben op levens en op landschappen. Vandaar dat we bijvoorbeeld voor ons Zeeuws woonproject Waterzande bewust kiezen voor een architectuur die ruimte laat voor brede doorzichten tussen het project en het water. Geen volgebouwde muur van appartementsblokken, we gaan eerder voor de Ensoriaanse stijl als je het zo bekijkt.” (lacht)
“Het is cruciaal voor de leefkwaliteit in woonwijken om groene ruimte en plaats voor ontmoeting te voorzien. Dat bereik je met een doordachte inplanting van woningen, natuur, fijne horecagelegenheden en een optimale doorwaadbaarheid. Hetzelfde geldt bij de ontwikkeling van industriezones. We zorgen altijd dat er tussen bedrijven ruimte is voor ontmoeting, voor inspiratie. Mensen en bedrijven hebben elkaar nodig om te groeien, om impact te maken.” En hiermee stipt Brantegem nog een treffende overeenkomst aan tussen Club Fouquet en de bedrijfscultuur van Zabra.