Onderzoek &
restauratie

Het KMSKA is het enige Vlaamse museum met een wetenschappelijk statuut. We staan niet alleen in voor het behoud, beheer en uitbouw van de collectie. We voeren ook wetenschappelijke onderzoek naar de werken, gebruikte technieken, kleur en beeldtaal…

Wetenschappelijke instelling

Het KMSKA is hét kenniscentrum voor de kunstwerken uit de rijke museumcollectie. Ons wetenschappelijk team focust op materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek, en in het bijzonder op Rubens, Ensor & de Antwerpse barok.

Het team van onderzoekers beschrijft momenteel elk van de 650 geselecteerde werken die een plaats krijgen in de toekomstige vaste opstelling van het museum. 

Via de collectiecatalogus heeft de bezoeker toegang tot hogeresolutiebeelden, materiële gegevens en kunsthistorische informatie van alle werken in de museumcollectie. De lezer kan ook doorklikken naar de bestaande referenties in de vakliteratuur via de online bibliotheekcatalogus met publicaties en archiefstukken.

Ensor, Rubens & de Antwerpse barok

Met de grootste Ensorcollectie ter wereld spelen we een voortrekkersrol in het onderzoek naar het creatieve proces van James Ensor. In het onderzoek rond Rubens en de Antwerpse barok vormen we een belangrijke spil, samen met onze Antwerpse partners.

Zo waren we in het verleden al de drijvende kracht achter Rubensbulletin. In onze bibliotheekcatalogus kan je de jaargangen 2007-2012 online consulteren.  

Restauratieatelier

Het restauratieatelier van het museum draait op volle toeren. Een team van restauratoren werkt in een stevig tempo om de kunstwerken uit de collectie te conserveren en te restaureren. Bij de heropening van het museumgebouw moeten ze immers opnieuw schitteren.

Een werk kan verschillende behandelingen ondergaan: nieuwe lijst, nieuw conditierapport, oppervlakkige reiniging, conditiecontrole op locatie, enz. 

Een overzicht van de uitgevoerde behandelingen tijdens de periode van sluiting: 

  • 131 restauraties uitgevoerd in het eigen restauratieatelier. 
  • 52 restauraties uitgevoerd door partnermusea over de hele wereld
  • 648 behandeligen per jaar (gemiddeld)
  • 6.475 conservatiebehandelingen uitgevoerd in het eigen restauratieatelier  

 

Samenwerking

Als wetenschappelijke instelling werkt het KMSKA samen met universiteiten, onderzoekscentra, wetenschappelijke werkgroepen en talrijke (internationale) musea. Zo werken we samen met onder andere Universiteit Antwerpen, het Rubenianum en de Vlaamse Kunstcollectie.