De heropening

Wanneer gaat het museum open?

Het museum opent op 24 september 2022. 

Kan ik nog lid worden van het testpubliek De Schoonste Honderd?

Nee, De Schoonste Honderd zijn ondertussen allemaal geselecteerd en volop aan het werk.

Voor specifieke doelgroepen lanceren we soms aparte oproepen. Abonneer je op de nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van zulke oproepen.

Praktische info

Hoe kan ik het museum steunen?

Steunen kan je door lid te worden van de Vrienden van het KMSKA, een kunstwerk te schenken, het museum op te nemen als goed doel in je testament of via een financiële bijdrage. Dat kan zowel als particulier en als bedrijf. Lees meer.

Vanaf wanneer kan ik tickets kopen?

Vanaf 16/06 kan je een ticket kopen via deze website.

Vanaf wanneer kan ik een rondleiding of schoolbezoek boeken?

Vanaf 16/06 voor de opening kan je een rondleiding of schoolbezoek boeken via deze website. 

Kan het museum als foto- of videolocatie gebruikt worden?

Omdat het museum nog steeds in verbouwing is, laten we op dit moment enkel shoots toe van partners met wie we een langdurige samenwerking hebben, of kunnen uitbouwen in het kader van de heropening. Dat geldt bijvoorbeeld voor onze Artists in Residence en buren. Na heropening zal je op maandagen wel in het museum terecht kunnen voor een shoot. Neem contact op met Marketing & Communicatie voor meer informatie of om een concrete aanvraag te plaatsen.

Kan ik in het museum een ruimte huren voor een vergadering of feest?

Na heropening zal het museum verschillende ruimtes en zalen verhuren. Meer concrete info over de ruimten, hun prijzen en de voorwaarden volgt binnenkort.

Waarom zijn er soms al bezoekers in het museum?

In overleg met de bouwheer Vlaamse Overheid organiseren we geen bezoeken meer voor het brede publiek. Er zijn immers nog verschillende aannemers op de werf aanwezig, wat consequenties heeft voor aansprakelijkheden. Ook de timing van de verschillende werken bewaakt de bouwheer streng.

Enkel bij grote uitzondering vinden er kleinschalige publieksactiviteiten plaats, in het kader van duurzame samenwerkingen, specifiek voor Artists in Residence, buren, stakeholders of andere structurele partners.

De verbouwing

Hoe lang duurt de verbouwing nog?

Echt verbouwen deden we tot april 2022.  Nu we in afwerkingsfase zitten, installeren we het meubilair en de kunstwerken in de zalen. Daarna brengen we zaalteksten en labels aan terwijl we de verlichting afstellen.

Welke werken moeten nog worden uitgevoerd?

Op dit moment testen we de nieuwe klimaatinstallatie. Die moet een jaar proefdraaien om alle seizoenen te doorlopen. Tegelijk verbouwen we de kantoorvleugel aan de achterzijde van het museum. Behalve kantoren komen hier ook workshopruimtes. Parallel aan deze werken begonnen we met de heraanleg van de museumtuin en het aanbrengen van gouddecoratie op de moluren in de twee centrale museumzalen, de Rubens- en Van Dyckzaal. Kijk voor meer details op onze verbouwingspagina.

Waarom was de verbouwing nodig?

De klimaatinstallatie voldeed niet langer aan de eisen om de onschatbare kunstcollectie veilig te bewaren voor toekomstige generaties. Het dak lekte en was volledig aan vernieuwing toe. Bovendien kampte het museum met een ruimtegebrek voor zowel collectie als museumfuncties. Hierdoor waren verschillende museumzalen in gebruik als o.a.  depotruimte, restauratiezaal en kantoor. De oorspronkelijke route door de museumzalen was hierdoor verstoord en verwarrend. Aan de gevel kwamen stukken los en het tuinontwerp was niet meer te herkennen. Het museum was uitgeleefd en had dus nood aan een masterplan waarin de hedendaagse noden voor collectiebeheer, tentoonstellen, art-handling en publiekswerking een plek kregen.

De museumtuin

Wat is het concept van het ontwerp?

De nieuwe museumtuin wordt een groene oase en een rustpunt in een zeer levendig stadsdeel. Het wordt de eerste tentoonstellingszaal van het museum en een plaats waar buurtbewoners en bezoekers kunnen genieten van kleinschalige en rustige activiteiten. Meer informatie over het nieuwe tuinontwerp lees je hier.

Hoe groot zijn de nieuwe bomen?

In de aanplanting wordt er rekening gehouden met de balans tussen de bestaande volgroeide bomen en nieuwe jonge bomen. Zo zullen de 36 nieuwe olmen voldoende volgroeid zijn om in het geheel te passen.

Houdt het nieuwe tuinontwerp rekening met duurzaamheid?

Er komen meer bomen dan ooit tevoren. De bomen worden begeleid tot ze goed zijn aangezet. Het verwerken van een substraat in de plantput helpt om water langer vast te houden. Die verluchting kan de eerste jaren ook gebruikt worden om de bomen te begieten tot rechtstreeks bij de wortel. In het ontwerp koos Team van Meer! vooral voor een slimme omgang met water. We voeren niets af naar de riolering, we infiltreren al het water op het eigen terrein. De paden en hun funderingen laten vertraagde doorsijpeling toe. Bij hevige of langdurige buien wordt het water afgevoerd naar de naastgelegen groenzones. Ter hoogte van enkele hellingen vangen goten afstromend water op. Dit water wordt naar een ondergrondse infiltratievoorziening gevoerd, goed voor 40m³ voor de hele tuin.

Blijft het grasplein achteraan het museum toegankelijk?

Voor veiligheidsredenen en om de tuinwerken vlot te laten verlopen wordt de werfomheining doorgetrokken aan de achterzijde van het gebouw. Daarom kan je tijdelijk niet meer op het grasperk vertoeven. 

Blijven de resten van de citadel van Alva publiek toegankelijk?

De resten van de citadel werden door de Archeologische dienst van de stad Antwerpen bestudeerd en in kaart gebracht. Op de plaatsen waar de citadel zich bevindt, komen geen bomen en verharde stukken. Mocht de stad Antwerpen beslissen om dit ooit publiek toegankelijk te maken dan kan dit nog steeds.

Blijft het petanqueterrein en de zitbank van Ann Demeulemeester vooraan het KMSKA behouden?

Ja. Het petanqueterrein zit niet mee opgenomen in het tuinontwerp, maar behoort tot het museumplein. Dat zal worden opgefrist. Het KMSKA vroeg de stad om ook de huidige baan recht te leggen. Een echte petanquebaan vind je trouwens ook in de Baron d’Haenenslaan, vlakbij museum. Ook de bank behoort tot het museumplein en blijft dus gewoon staan.

Wat gebeurt er met het kunstwerk Willem van Oranje achteraan het museum?

Dit kunstwerk is geschonken door kunstenaar Jean Paul Laenen en dat blijft op dezelfde plaats. Het blijft integraal staan zoals het nu is. 

Collectie en onderzoek

Kan ik de museumcollectie digitaal bekijken?

Ja, je kan de volledige collectie hier bezoeken.

Kan ik een kunstwerk laten taxeren?

Nee, het KMSKA taxeert geen kunstwerken. Hiervoor kun je terecht bij een veilinghuis of erkende taxateur in jouw regio.

Hier vind je de antwoorden op vragen die ons regelmatig bereiken. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stel hem dan via het contactformulier.