Kerstvakantie schot in de roos voor KMSKA

PERSBERICHT - 09 januari 2023

Sinds de heropening op 24 september 2022 mocht het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) al meer dan 267.000 bezoekers verwelkomen. Ook de kerstvakantie bleek een groot succes. Het museum was bijna elke dag volledig uitverkocht en kreeg gemiddeld 3.400 bezoekers per dag over de vloer. Kers op de taart is de diversiteit in die bezoeken. Personen uit alle leeftijdscategorieën, met verschillende achtergronden komen zowel individueel als in groep, met school of in familieverband naar het museum.

“267.000 bezoekers is een bijzonder indrukwekkend getal. Het overtreft onze stoutste verwachtingen. We hoopten op 150.000 bezoekers in 2022. Het werden er maar liefst 117.000 meer. We ontvangen bezoekers uit alle leeftijdscategorieën en met verschillende achtergronden. Ook gezinnen met kinderen vinden makkelijk hun weg naar het nieuwe museum. Het absolute bewijs dat het nieuwe DNA van het KMSKA – een open huis voor iedereen – werkt,” aldus Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw.

“Ook de kerstvakantie was een absoluut schot in de roos. We waren bijna elke dag volledig uitverkocht, met gemiddeld 3.400 bezoekers per dag. Onze sterke focus op beleving met als resultaat een gevarieerd aanbod voor jong en oud, voor kunstliefhebber en kunstleek werpt duidelijk zijn vruchten af.”

Niet alleen individuele bezoekers zakken af naar het Zuid. Ook groepsbezoeken, rondleidingen, events en schoolbezoeken vallen erg in de smaak. Meer dan 16.500 geïnteresseerden bezochten het museum met gids. Een 6000tal mensen kwam in groep zonder gids. Via een schoolbezoek kregen meer dan 3000 kinderen de kans om het nieuwe KMSKA te ontdekken. En evenementen waren nog eens goed voor een 13.000tal bezoekers.

Het KMSKA blijft wel realistisch in de doelstellingen voor het nieuwe jaar. “We gaan er niet van uit dat we in 2023 een miljoen bezoekers zullen ontvangen. Natuurlijk hoe meer, hoe liever, maar met 270.000 bezoekers zouden we zeer tevreden zijn,” verwoordt Luk Lemmens de ambitie.