Een ‘once in a lifetime opportunity’ noemt hij het zelf. Als jonge student spendeerde hij uren in het KMSKA, op zoek naar inspiratie. Jaren later neemt hij er zijn eigen show op. In dit gesprek met Christian Wijnants ontdekken we de link tussen het museum en de collectie, zijn liefde voor de stad en een blik op de toekomst.  

Hoe ontstond jouw passie voor mode en welke band heb je met Antwerpen?

“Mode is een mix van creativiteit, een toegepaste kunst zou ik zelfs durven zeggen. Je werkt rond het menselijk lichaam, met textiel, stoffen, beweging. Allemaal aspecten die ik bijzonder fijn vind. Het waren vooral Antwerpen en de Antwerpse Modeacademie die aan de basis van mijn passie lagen. In mijn tienerjaren kwam ik voor het eerst in aanraking met de Antwerpse mode. Ik ontdekte grote namen zoals Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Martin Margiela, die me meteen inspireerden. Op mijn 17de verhuisde ik van Brussel naar Antwerpen om er aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te gaan studeren. Sindsdien ben ik er blijven hangen (lacht). Ik woon hier al meer dan 25 jaar en ik voel me hier echt thuis. Het is een inspirerende stad, vooral op vlak van mode.”  

Heeft jouw liefde voor Antwerpen een invloed op jouw collectie?  

“Ik werk graag met een mix van gevoelens. Het is niet altijd letterlijk het één of het ander. Antwerpen heeft mij zeker geïnspireerd. Soms heel rechtstreeks, en soms subtiel. Ik denk dat mensen uit het buitenland wel een soort van herkenningspunten kunnen vinden in mijn werk die vergelijkbaar zijn met die van andere Antwerpse ontwerpers.”   

©Klaartje Lambrechts

Wat is de rode draad doorheen jouw ontwerpen? 

“Voor mijn ontwerpen probeer ik steeds verrassende elementen in de collectie te verwerken en eerder vernieuwend dan klassiek of conservatief te werken. Mode moet ook aangenaam, leuk om te dragen en comfortabel zijn. Zodat je je goed voelt in de kleren. Er is zeker ook iets romantisch aan. Vrouwelijkheid, poëzie en zachtheid zijn een aantal termen die steeds terugkomen.”

Waarom benaderde je het KMSKA voor de show? 

“Normaal gaan we twee keer per jaar naar Parijs om daar onze nieuwe collecties te presenteren. Door corona zijn er nu alleen maar virtuele shows. Het is een once in a lifetime gebeurtenis dat ik tijdens de modeweken in Antwerpen ben en mijn collectie hier kan presenteren. Wat eigenlijk heel fijn is. Helaas wel zonder publiek.

Ik zocht naar een locatie waarmee ik een persoonlijke band had. Meteen droomde ik van het KMSKA. Ik durfde het bijna niet te vragen! (lacht) Net omdat het museum zo veel voor mij betekent. Ik ging er heel vaak inspiratie opzoeken toen ik nog studeerde aan de Modeacademie. We kwamen er ook schetsen. Voor mij heeft deze plaats een grote emotionele betekenis. Bovendien vind ik het leuk om Antwerpen en het museum op deze manier ook te tonen aan de wereld, want de video wordt natuurlijk wereldwijd bekeken.”

"“Ik zocht naar een locatie waarmee ik een persoonlijke band had. Meteen droomde ik van het KMSKA.” "
Christian Wijnants

Wat vind je precies zo inspirerend aan het museum? 

“Zowel de collectie als het gebouw. Ik houd van architectuur en historische gebouwen. De sfeer in een historisch museum geeft een gevoel van sereniteit. Het lijkt soms wel of je in een kathedraal rondloopt. Je gaat er bijna spontaan van fluisteren. Het is een locatie waar je rust vindt. Je keert naar jezelf en je voelt je op je gemak. Er zijn niet veel andere plaatsen die zo een invloed hebben op je gedrag en gemoedstoestand. Je belandt in een bepaalde mindset. Daarnaast is uiteraard ook de collectie inspirerend. Doorheen de jaren bezocht ik hier veel verschillende kunstwerken die me raakten. Net zoals de meeste mensen ben ik zelf al heel lang niet meer in het museum geweest. Het was echt heel leuk om er terug te komen. 

Het is bovendien wel symbolisch voor deze tijden, om vanuit je zetel te reizen en niet echt meer een locatie te bezoeken. En vooral het idee dat je naar andere middelen grijpt om te dromen. Bijvoorbeeld door te lezen of in boeken te kijken. Diezelfde symboliek voelde ik in het lege museum, waar je met je eigen verbeelding de kunstwerken aan de muur fantaseert en probeert te herinneren wat er vroeger hing. Je ervaart kunst op een andere manier.”

©Klaartje Lambrechts

Is het vernieuwde museum wat je ervan verwacht had? 

“Ik zag natuurlijk al foto’s en de video die het KMSKA recent deelde. Maar je vergeet hoe groot het in werkelijkheid is. Hoe lang en hoe hoog de zalen in het echt zijn. Dat is impressionant. Het laat een indruk achter en het raakt je steeds opnieuw wanneer je door de gangen loopt. Ter voorbereiding van de opnames bezocht ik het gebouw twee keer. Elke keer opnieuw kreeg ik dat wauw-gevoel.”

Wat is de link tussen jouw collectie en het museum? 

“Rond oktober-november startte ik al met het ontwerpen van de collectie. De aanvraag om in het museum te filmen deden we pas in december. Toen de goedkeuring er kwam, ging ik nog meer nadenken over de link en de harmonie tussen de twee. Vooral door de warme kleuren en stoffen. Soms zit er bijvoorbeeld een subtiele verwijzing naar de barok, Vlaamse Primitieven en de middeleeuwen in. Wel steeds met een frisse, poëtische en vernieuwende blik. Ik werkte bewust niet met moodboards en foto’s, want ik wilde net dat de associatie met de collectie uit mijn eigen herinneringen kwam. Ik wilde de collectie puur op mijn gevoel ontwerpen.”  

©Klaartje Lambrechts

Hoe vond je deze ervaring?

“Echt fantastisch! Het verraste me hoe open het KMSKA hiervoor was. En het was ook erg leuk dat we carte blanche kregen om in alle zalen te mogen rondlopen en filmen, zowel in het oude als in het nieuwe gedeelte. Dat hebben we ook gedaan. Want vooral dat contrast tussen het oude en nieuwe museum vind ik boeiend. Dat maakt de video verrassend want het is natuurlijk een totaal andere sfeer. Ik vind het altijd fijn wanneer er een clash is. Zelf probeer ik ook te spelen met contrasten in materialen, stoffen, enzovoort. Ik ben het KMSKA heel dankbaar dat ik dit mocht doen.”   

"“Ik wilde net dat de associatie met de collectie uit mijn eigen herinneringen kwam. Ik wilde de collectie puur op mijn gevoel ontwerpen” "
Christian Wijnants

Een vooruitblik: wat zijn jouw ambities voor de komende jaren?

“Mijn merk is al 17 jaar bezig. Ik startte met een vrouwenlijn, opende vijf jaar geleden een eigen winkel, drie jaar geleden startte ik met een mannenlijn en ik maak ook accessoires. Keer op keer heb ik al geprobeerd om mijn grenzen op te zoeken en te verleggen.

Op dit moment is er niet bepaald iets specifiek dat ik wil doen, noch een nieuwe richting die ik wil uitgaan. Ik ben al heel blij met het parcours dat ik heb afgelegd. Ik heb nu één flagshipstore in Antwerpen en we werken met verschillende warenhuizen samen. Ooit zou het misschien wel leuk zijn om nog een tweede of derde winkel te openen. Maar voorlopig wil ik gewoon mijn droom verderzetten: een eigen kledingmerk hebben."