Advocatenkantoor Astrea heeft al jaren een voorliefde voor muziek, kunst en esthetiek. Het engagement met het KMSKA is een mooie gelegenheid om zich op een meer permante basis te linken aan een huis met uitstraling en envergure in thuisbasis Antwerpen, zeggen vennoten Ciska Servais en Frédéric Verspreeuwen.
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan?

Frédéric Verspreeuwen: “We zetten al 17 jaar in op projecten die een meerwaarde hebben voor de maatschappij. We zijn grote muziekfans en gaan met onze cliënten en collega’s vaak naar concerten, zoals onlangs nog naar Stromae op Werchter Boutique. Met die traditie en achterban vonden we de tijd gekomen om onze naam op een meer permanente basis te verbinden aan een huis met uitstraling en envergure in onze thuisbasis Antwerpen. We hebben nog andere sponsorovereenkomsten, zoals met de Special Olympics. Maar de samenwerking met het KMSKA is de enige waarmee we ons op deze manier op langere termijn verbinden.”

"Net als New York, Londen en Amsterdam kunnen wij nu uitpakken met een schitterend museum. De kans om onze naam aan zo’n huis te verbinden, konden we niet laten schieten. "
Ciska Servais en Frédéric Verspreeuwen

Vanwaar jullie keuze voor het KMSKA?

Ciska Servais: “De mix van oud en nieuw in het museum is de reflectie van waar wij voor willen staan: een gevestigde waarde, maar met de vaste wil om te evolueren en competitief, interessant en atttractief te blijven. Het KMSKA is een totaalbeleving geworden. Het stof is eraf geblazen, er is een brug naar het nu geslagen. Er is nog steeds veel educatie mee gemoeid, maar er is ook een hogere funfactor.”

Frédéric Verspreeuwen: “De collectie is uniek, er gaat veel legacy mee gepaard.  Mensen branden van nieuwsgierigheid om alles opnieuw te ontdekken. Ook voor mij wordt het een thuiskomen. Ik ben als kind regelmatig in het KMSKA geweest, en ben razendbenieuwd naar hoe het nu zal zijn. Zullen de werken van Rubens nog een even grote indruk maken op me als toen?”

Ciska Servais: “Een extra traject zoals ‘De Tien’ van Christophe Coppens en de mogelijkheid om te zien wat er in het restauratie-atelier of depot gebeurt, vind ik een ongelofelijke meerwaarde. Ze maken het KMSKA attractiever en verrassender dan vroeger. Ik was recent in Abu Dhabi, waar ze een indrukwekkend Louvre-museum hebben gebouwd. Indrukwekkend gebouw, maar die collectie stelt eigenlijk minder voor. Wij hebben een indrukwekkend gebouw én een imposante collectie!

Steden als New York, Londen en Amsterdam pakken enorm uit met hun musea, dat kunnen wij in Antwerpen met het nieuwe KMSKA nu ook. De kans om onze naam aan zo’n schitterend huis te verbinden, konden we niet laten schieten.”

Wat is jullie lievelingswerk uit de collectie?

“We kozen voor James Ensors ‘De Intrige’, een knipoog naar onze business waar we meer dan eens te maken hebben met intriges. Het schilderij toont verschillende mensentypes, allemaal gemaskerd. Ook in ons beroep zie je allerlei mensen met een masker waarmee je moet leren omgaan. Bij een advocaat kom je wanneer de intrige nog niet bestaat, maar omdat ze er misschien zal komen. Daarnaast is Ensor is laagdrempelig: de grootste kunstkenner en het kleinste kind worden aangesproken. Herkenbaar, maar ook met veel dubbele bodems. Een multitalent en een bijzondere figuur. Ongelooflijk ook hoe groot en divers de Ensorcollectie in het KMSKA is.”

Waar kijken jullie als bedrijf het meest naar uit tijdens dit partnership?

Ciska Servais: “We hebben weldra belangrijk congressen in Antwerpen, in de maritieme maar ook andere sectoren. De aanwezigen daar zullen we graag verwennen met een bezoek aan het museum. We hebben nu een leuk en interessant instrument in de hand, om mee te werken en mensen te verrassen. We zullen het niet te exuberant doen, maar de troeven uitspelen die we hebben.”

Frédéric Verspreeuwen: “Wij willen partner zijn in alle betekenissen van het woord. Als het museum iets lanceert, zijn we er graag bij op de eerste rij, om die ervaring te delen met ons netwerk. We hopen op een creatief-dynamische verbintenis. Nederlandse advocatenvrienden waren partner van het Rijksmuseum. We zijn daar na een vergadering iets gaan eten, gekoppeld aan een bezoek. Die onorthodoxe beleving, in een beroep dat zo hard aan regels is gebonden, was een verademing en gaf ons allemaal een boost.”

Ciska Servais: “We spraken eerder over de legacy van het verleden, maar wij willen ook meebouwen aan de legacy van de toekomst. We zijn benieuwd naar hoe het KMSKA zich de komende jaren zal blijven heruitvinden met nieuwe ideeën en invalshoeken. Dit is een tot de verbeelding sprekend totaalpakket, voor cliënten, niet-cliënten, collega’s, vrienden, kennissen en voor onze kinderen. Iets om te koesteren en enorm trots op te zijn.”