100 dagen voor heropening start de ticketverkoop voor het vernieuwde KMSKA

Persbericht - 10 mei 2022

Exact 100 dagen voor de heropening, op 16 juni 2022, kan je tickets kopen voor het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Het museum dat meer dan 10 jaar gesloten was voor renovatie- en uitbreidingswerken opent op 24 september opnieuw de deuren. Een sterk staaltje architectuur, een collectie in topvorm en een uitgebreid aanbod dat volop focust op beleving. Dit is wat je mag verwachten.

In een gloednieuw museumgebouw toont het KMSKA meer dan 600 kunstwerken. Ieder werk ging door de handen van een team professionele restauratoren en werd zorgvuldig geconserveerd of gerestaureerd. Maar liefst 200 meesterwerken werden de voorbije jaren gerestaureerd. Niet enkel het nieuwe gebouw maar ook de collectie is klaar om de komende tientallen jaren de bezoekers te trakteren op een ongeziene ervaring.   

In de majestueuze De Keyserzaal kiest de bezoeker welk deel van het museum eerst wordt bezocht. In de historische ruimtes vind je onder meer werken van Rubens, Van Dyck, Van Eyck en kom je oog in oog te staan met de bloedmooie Madonna van Fouquet. Het museum herbergt ook de grootste collectie van James Ensor wereldwijd. Deze kunstenaar is het scharnierpunt tussen oud en nieuw en krijgt een volledige vleugel in het nieuwe museum. Daar kan je verder ook terecht voor de grootste Rik Wouters-collectie ter wereld, voor werken van Magritte, Modigliani, en nog veel meer.

“Het vernieuwde KMSKA zet niet enkel in op naar kunst kijken, maar ook op kunst beleven. Dat doen we natuurlijk niet alleen met een prachtig gebouw en een fantastische kunstcollectie. Met ons interactief en gevarieerd aanbod willen we iedereen bereiken. Van de ervaren kunstkenner tot de absolute leek, van oud tot jong, van dichtbij of van heel ver, elke bezoeker omarmen we met het Schoonste Gevoel,” aldus Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw.

Anders en beter kijken

Anders en beter kijken staat centraal in het aanbod van het vernieuwde museum. De gidsen vertellen niet alleen. Ze dagen je ook uit om met een andere blik naar de werken te kijken. En om je impressies en mening te delen. Zo beleef je de werken op een actieve manier, ontdek je verrassende invalshoeken en ervaar je inspirerende ontmoetingen met de kunstenaars en hun verhaal.

Hoe jij het KMSKA beleeft, dat kies je zelf. Wil je dat de gids focust op een bepaalde periode of kunstenaar. Het kan allemaal. Het museum beschikt over een enorm rijke collectie. In De Schoonste Tour maak je kennis met de 25 absolute highlights van het KMSKA. Ze werden door hun historisch belang, hun meesterschap en/of hun onderwerp zorgvuldig geselecteerd.

Een interactief scholenaanbod per leeftijdscategorie prikkelt alle zintuigen en heeft aandacht voor de verschillende talenten van de student. Bij de jongere kinderen wordt er ingezet op creativiteit en expressie. Bij de jong volwassenen mag het nog wat uitdagender. Hier worden voortdurend links gelegd met de actualiteit en worden studenten aangemoedigd om kritisch te denken. Zonder daarbij hun leefwereld uit het oog te verliezen.

Nog meer beleving

Je kan ook zelf creatief aan de slag in het KMSKA. Iedere zaterdag en zondag kan je terecht in het Open Atelier. Iedereen is er welkom. De bekwame ateliergidsen helpen je graag op weg en houden rekening met specifieke noden. Tekenen op zaal is doorheen het hele museum mogelijk. Zelfstandig of onder begeleiding van een tekenaar-gids.

Met het gezin op uitstap? Kunstenaar en operaregisseur Christophe Coppens creëerde tien verrassende installaties en sculpturen, geïnspireerd door opmerkelijke details uit schilderijen. De installaties staan opgesteld verspreid over het museum. Gezinnen kunnen samen op zoek gaan naar de bijhorende details in de schilderijen.

Ook de nieuwe multimediale toepassingen focussen op beleving. Dankzij de museumapp maak je kennis met het vernieuwde KMSKA. Zelfs vanop afstand. Via de audiotoepassingen duik je nog dieper in de werken en de verhalen achter de kunstenaars. Via VR stap je in het schildersatelier van Peter Paul Rubens en met de projecties in de immersieve ruimte duik je in de schoonste details van bijzondere meesterwerken.

Tijdelijke tentoonstellingen

Naast de permanente collectie, kan de bezoeker maar liefst drie tijdelijke expo’s ontdekken zodra de deuren opnieuw openen:

1. Het KMSKA onderging de meest spectaculaire renovatie in zijn geschiedenis. In The Making of herbeleef je de schoonste momenten. Kruip in het hoofd van de architecten en de ontwerpers. En kijk mee over de schouders van de restauratoren, decorateurs en stielmannen van allerlei slag. De tijdlijn geeft een overzicht van de museumgeschiedenis en de volledige verbouwing.

2. Kosmorama / Ives Maes fotografeert wereldwijd het patrimonium van de wereldtentoonstellingen. En legt de architecturale overblijfselen van deze korte evenementen en hun bouwplaatsen vast. Zo toont hij een vaak een ironisch contrast tussen de utopische toekomstverwachtingen en de stedelijke realiteit van vandaag.

3. Het KMSKA ontving recent een prachtige schenking: 57 leemtetekeningen met horizontale lijnen van de Antwerpse kunstenaar Michel Seuphor. Als dank worden ze bij de opening getoond in het prentenkabinet. Ervaar er zelf Seuphors poëzie van het abstracte.

Tarieven en tickets

De eerste tickets zijn online verkrijgbaar vanaf 16 juni om 10h00.

Standaard ticket: 20,00€

 • Bezoekers ouder dan 25 jaar

Kortingstarief: 10,00€

 • Bezoekers van 18 jaar tot 25 jaar
 • Houders van een A-kaart (eerste dinsdag van de maand)

Gratis

 • Bezoekers onder de 18 jaar
 • Kaarthouders: ICOM, Museumpass, Vrienden van het KMSKA
 • A-kaart houders met kansentarief
 • Uitpas met VT statuut
 • Begeleiders van mensen met een handicap
 • Begeleiders van schoolgroepen
 • Pers maar enkel in het kader van een aangekondigde reportage
 • Leraren maar enkel in het kader van een schoolbezoek

Voor bijzondere doelgroepen en in het kader van commerciële deals zullen er (steeds beperkt in de tijd) relevante acties uitgerold worden.

Met een ticket heb je toegang tot het volledige museum (alle expo’s inclusief). Een bezoek aan het volledige museum op een rustig tempo duurt gemiddeld twee uur.

De museumshop met koffiehoek en het museumrestaurant zijn toegankelijk tijdens de openingsuren van het museum. Je hebt geen museumticket nodig.

 • Maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag: 10u-17u
 • Donderdag: 10u-22u
 • Zaterdag en zondag: 10u-18u
 • Schoolvakanties: 10u-18u

Voor meer informatie over het aanbod, tijdelijke tentoonstellingen, tarieven en kortingen kan je eerstdaags terecht op de website van het KMSKA.

OVER KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is het grootste kunstmuseum van Vlaanderen. Met absolute topwerken van de Vlaamse primitieven en de Antwerpse barok tot een omvangrijke verzameling moderne kunst met Rik Wouters, Henri de Braekeleer en René Magritte. Kroonjuweel is de grootste collectie van James Ensor ter wereld. Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan de verbouwing. Het bestaande 19de-eeuwse gebouw wordt in zijn glorie hersteld, en krijgt een royale uitbreiding. In het weekend van 24 en 25 september viert het KMSKA feest. We stellen de collectie weer open voor het publiek en breken uit onze muren met een groots openingsfestival in en rond het museum. Verwacht je aan spetterende optredens, hedendaagse en interdisciplinaire podia, verrassende cross-overs én leuke ateliers en workshops voor kinderen, jongeren en families.