Vrienden

Met de Vrienden naar Rotterdam en Den Haag

Evenement
Vrienden
Datum

Kunsthal Vrouwenpalet 1900 - 1950

Museum Voorlinden Rinus Van de Velde – vaste collectie

Een vol programma! Eerst een boeiende tentoonstelling over het vooruitstrevende werk van Nederlandse vrouwelijke kunstenaars in de eerste helft van de 20e eeuw en nadien hedendaagse kunst, waaronder onze eigen Belgische Rinus Van de Velde.

Ruim honderd werken van onder andere Charley Toorop, Lou Loeber, Else Berg, Jacoba van Heemskerck en Charlotte van Pallandt komen samen in de Kunsthal in Rotterdam. De kunstenaars delen naast het vrouw zijn hun talent, ambitie en drang naar vernieuwing. De tentoonstelling belicht niet alleen hun werk maar ook hun levens en keuzes en laat zien welke kansen en obstakels zij op hun pad tegenkomen.

De tentoonstelling plaatst de kunstwerken in de context van de tijdgeest en laat zien met welke (on)mogelijkheden deze vrouwen te maken kregen in een door mannen gedomineerde kunstwereld. Vrouwen krijgen pas vanaf 1871 toegang tot kunstacademies en het zal daarna nog vijfentwintig jaar duren voordat zij naar naaktmodel mogen schilderen. Ondanks de beperkingen weten ze hun plek te veroveren tussen mannelijke kunstenaars.

De kunstenaars in Vrouwenpalet maken onderdeel uit van de Nederlandse avant-garde en richten zich op experimentele, nieuwe stromingen zoals het expressionisme, kubisme en cobra. Ze breken met hun werk en professionele carrière met het heersende idee dat vrouwen enkel als hobby ‘lieflijke’ onderwerpen kunnen schilderen, zoals landschappen en stillevens.

We bezoeken deze tentoonstelling met een gids. Na de rondleiding reizen we door naar Wassenaar, naar museum Voorlinden. Daar kan u lunchen rond 12u30 in het museumcafé. Nadien heeft u vrije tijd om de bijzondere vaste collectie te bezoeken en ook de tijdelijke tentoonstelling van Rinus Van de Velde.

Rinus Van de Velde is geboren in Leuven (1983) en studeerde beeldhouwkunst aan de Sint-Lukas Hogeschool in Antwerpen. Zijn verhalende werk past in de traditie van Belgische kunstenaars als James Ensor (1860-1949) en René Magritte. Als inventieve beeldenmaker en humoristische verteller wil hij met zijn speelse werk niet de wereld afbeelden, maar bedenken.

De solotentoonstelling voelt als een fascinerende reis door het denkbeeldige universum van de kunstenaar, waarbij je telkens in een andere bevreemdende set belandt. Je loopt als het ware door een deel van zijn fictieve autobiografie vol gedroomde avonturen, zoals hij zijn oeuvre ziet. Hij begon met reusachtige houtskooltekeningen voorzien van bijschriften met gedachten of dialogen. Hij tekent zo virtuoos, dat de werken eruitzien als schilderijen. Inmiddels maakt hij ze ook met pastelkrijt. Sinds 2013 bouwt hij enorme installaties vol ‘props’, zoals een trein van karton, waarin hij zichzelf laat fotograferen. Ook de ‘sets’ en sculpturen zijn een essentieel onderdeel van de fictieve autobiografie van de kunstenaar

Vrouwenpalet-Rotterdam
Else Berg, Zelfportret, 1917, olieverf op doek, Collectie Joods Museum, Amsterdam

Praktisch

Zaterdag 1 april 2023 om 08u30 vertrek per bus vanaf Crowne Plaza (Crest Hotel) - Gerard le Grellelaan 10 - 2020 Antwerpen of rond 08u45 aan parking afrit St. Job aan E19 (tegenover de autokeuring)

Om 10u15 rondleiding in de Kunsthal tentoonstelling Vrouwenpalet 1900-1950

Om 12u: Vertrek naar Voorlinden – Wassenaar

Om 12u30: Vrije lunch en vrij bezoek aan Museum Voorlinden

Om 17u vertrekken we vanuit Wassenaar naar Antwerpen, vermoedelijk zijn we terug rond 18u45.

Prijs

€ 77,00 p.p.

Inschrijven

Exclusief voor Vrienden van het KMSKA

Graag vóór 20 maart 2023. Indien u opstapt in St. Job, gelieve dit te melden via een email naar info@vkmska.be.

Maximum aantal deelnemers is 54 personen.

Annulaties tem 27 maart 2023 worden terugbetaald. Gelieve tijdig te annuleren, zo kunnen wij misschien uw plaats aan iemand anders toewijzen.