Vrienden

Met de Vrienden naar Singer Laren – Catharijne Convent

Evenement
Vrienden
Datum
Ga naar...

Bezoek aan de tentoonstelling La Grande Bleue en Ode aan Antwerpen

Vanaf 1870 oefent de Middellandse Zeekust een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. In artistiek opzicht worden er nieuwe wegen ingeslagen, onder invloed van het intense licht, de scherpe contouren en de felle kleuren aan de Méditerranée. Met moderne schilderwijzen, een feller kleurgebruik en een uitgesproken vormentaal tot gevolg.

De tentoonstelling focust op Nederlandse kunstenaars en plaatst hen in de context van hun Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische tijdgenoten en inspiratoren.

We starten ons bezoek aan Singer Laren met een lezing over La Grande Bleue, waarna je de tentoonstelling vrij kan bezoeken.

Na de lunch rijden we naar Utrecht, naar het Catharijne Convent waar we de tentoonstelling “Ode aan Antwerpen” bezoeken. Het geheim van de Hollandse meesters” bezoeken. Ook hier krijgen we een introductie op de tentoonstelling en zie je nadien aan de hand van ruim tachtig Vlaamse en Hollandse topstukken uit de 16e en 17e eeuw de grote invloed van Vlaamse schilders op de Hollandse schilderkunst. Als Antwerpenaren kunnen we met trots stellen dat zonder de religieuze en economische vluchtelingen uit Antwerpen de bloei van de Hollandse schilderkunst er zelfs niet was geweest. Grote meesters als Joachim Patinir, Maerten de Vos, Frans Floris, Frans Hals, Rubens, Jordaens en Rembrandt nemen je mee in dit turbulente verhaal en hoe de sluiting van de Schelde in 1585 een katalysator was voor een verschuiving naar het Noorden. Een massale uittocht ontstond van vooral protestantse kunstenaars en kooplieden naar de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Amsterdam werd het nieuwe Antwerpen.

Praktisch

Exclusief voor Vrienden van het KMSKA.

Datum: Zaterdag 16 september 2023 van 8u30 tot 18u45

Programma: 

  • 8u30: Vertrek per bus vanaf Crowne Plaza (Crest Hotel) - Gerard le Grellelaan 10 - 2020 Antwerpen ofwel 8u45 Opstapplaats St-Job E19
  • 10u15: Lezing “La Grande Bleue”
  • 11u00: Vrij bezoek aan de tentoonstelling
  • Vrije lunch in Laren
  • 14u00: Vertrek vanuit Laren naar Utrecht
  • 14u45: Introductie op “Ode aan Antwerpen”
  • 15u30: Vrij bezoek aan de tentoonstelling
  • 17u00: Vertrek naar Antwerpen

Prijs: € 72 p.p.

Inschrijven: via deze link

Annulaties kunnen tot 3 dagen voor de rondleiding. Laattijdige annulaties zullen niet gerestitueerd worden