Het masterplan van het Rotterdamse bureau KAAN architecten heeft het museum een indrukwekkende make-over gegeven. Met de hulp van velen. Maak kennis met The Making Of!
Door Siska Beele Foto’s Karin Borghouts en Wouter Bollaerts

Het KMSKA is omgevormd tot een museum van de 21ste eeuw: state of the art en toekomstgericht. Het historische gebouw uit 1890 is in ere hersteld en tegelijk uitgebreid: in de vroegere patio’s verrees een gloednieuw museumvolume. Zo brengt het originele, gedurfde ontwerp van de architecten twee volstrekt verschillende museale werelden samen in één gebouw.

Van prijsvraag tot heropening

De tentoonstelling The Making Of brengt het unieke verhaal van een van de meest spectaculaire periodes uit de museumgeschiedenis. In een boeiende scenografie verkent ze het ambitieuze en grootschalige renovatieproject, van ontwerp tot uitvoering. Dat doet de expo in vier museumzalen en vier hoofdstukken. Voor de verbinding zorgt een tijdlijn die de geschiedenis van het museum vertelt, van 1810 tot 2022. Met ruime aandacht voor de belangrijkste en meest tot de verbeelding sprekende stappen in het masterplan. Van prijsvraag tot opdracht, van sluiting tot heropening, van afbraak tot opbouw.

Fotograaf Karin Borghouts documenteerde tien jaar lang consciëntieus elke fase van het renovatieproject. Haar foto’s zijn de rode draad. Een rijke waaier van documenten vervolledigt het verhaal, met plannen, maquettes, citaten, video’s en interviews. Je kruipt in het hoofd van de architecten en ontwerpers, en kijkt mee over de schouders van restauratoren, decorateurs en techniekers. En je ontmoet een keur van vrouwen en mannen die een meesterlijk vakmanschap, technische vindingrijkheid en oneindig veel passie aan de dag legden.

Fotograaf Karin Borghouts documenteerde tien jaar lang consciëntieus elke fase van het renovatieproject. Haar foto’s zijn de rode draad.

Kunst in topvorm

Beginnen doet de expo met de context van het masterplan. Facts and Figures bewijzen de omvang van de onderneming. Een museum verbouwen, dat doe je niet alleen. Tientallen stakeholders en bouwpartners droegen bij tot de succesvolle realisatie. De renovatie van het museumgebouw krijgt uitgebreid aandacht, zowel het architecturale concept als de werkzaamheden. Grote maquettes, prachtige foto’s en straffe verhalen maken het proces van renoveren, restaureren en bouwen tastbaar. En tot slot: je ontdekt ook de bedrijvigheid achter de schermen. Je maakt kennis met restauratoren die kunstwerken in topvorm brengen, meesterwerken die op reis vertrekken naar tentoonstellingen overal in de wereld en kunstenaars in diverse disciplines die zich laten inspireren door het museum. 

The Making Of. Het KMSKA van ontwerp tot uitvoering: warm aanbevolen voor de bezoeker die meer wil weten over het museum dat hij bezoekt. De tentoonstelling kwam tot stand in nauwe samenwerking met KAAN Architecten.

Dit artikel verscheen eerder in ZAAL Z.