KMSKA Laat — 14 december 2023

Ode aan Bernard Dewulf
& Vlaams Radiokoor - O nata lux

Evenement
KMSKA Laat
Datum
14 december 2023 17:00 tot 22:00

Bernard Dewulf overleed plots op 23 december 2021. De dichter, toneelauteur en columnist was als kunstessayist een gedroomde Artist in Residence voor het KMSKA. In zijn vaste rubriek ‘Ongezien’ in ZAAL Z liet hij zijn beschouwende blik ook over de KMSKA-collectie glijden. Telkens weer verraste hij ons door te wijzen op schijnbaar onbeduidende maar wezenlijke details. Op dezelfde manier creëerde hij verzen bij zaalthema’s in het museum. De korte uitspraken moeten de bezoeker even doen nadenken, glimlachen of verwonderen.

Op 14 december staat Bernard als dichter centraal tijdens KMSKA Laat. Uitgeverij Atlas Contact presenteert zijn verzamelde gedichten onder de titel Licht dat naar ons tast. Het boek brengt Dewulfs drie bundels samen: Waar de egel gaat (1995), Blauwziek (2006) en Naar het gras (2018). Telkens opnieuw ontmoeten we hem als een begenadigd observator die het leven in heldere taal vatte en naar absolute precisie streefde.

Die avond onthult het museum ook de zeventien verzen die Dewulf schreef bij de collectie. Hiervoor bedachten Nick Mattan en Angelo Tijssens een permanente installatie in elke zaal waarvoor er verzen werden voorzien. Dat doen ze door te schrijven met het licht dat naar ons tast, waardoor de tekst op je handen verschijnt.

Om de avond compleet te maken, zorgt het Vlaams Radiokoor voor een betoverend warme en heerlijk intieme kerst tijdens KMSKA Laat. Met 'O nata lux' brengt het Radiokoor tijdens de donkerste tijd van het jaar een warme boodschap van hoop en liefde, nieuw leven en een frisse start.

Geniet van polyfonische parels van vroeger en nu. Thomas Tallis, Giovanni Gabrieli, Johann Sebastian Bach en hedendaagse componisten Jan Sandström, Veljo Tormis, Sir John Tavener en Eric Whitacre schuiven aan rond de kerstboom.

Het koor krijgt versterking van het Anemos Saxofoonkwartet. Het vernieuwende saxofoonrepertoire van deze vier jonge Belgische muzikanten past wonderwel in dit stemmige kerstprogramma. Naar goede gewoonte sluiten we af met enkele sfeervolle klassieke Christmas Carols aan de kerstboom in de Keyserzaal. 

Madonna Cocktailbar

Een kleurrijk drankje met live piano door Duke Roger in de monumentale De Keyserzaal: de pop-up Madonna Cocktailbar brengt iedereen in een kunstzinnige stemming. Gewoon binnenstappen en genieten.

En er is meer...

Een portie late inspiratie? Tijdens KMSKA Laat kan je rekenen op vaste waarden.

SPEEDTOURS: Ervaar de hoogtepunten van het museum in een leuke speedtour van 30 minuten. De KMSKA-gids neemt je mee op een wervelende reis langs enkele van de belangrijkste werken in de collectie en deelt interessante verhalen en weetjes. Er vertrekt een tour om 19u, 19u45, 20u30

TEKENTOURS: Een korte maar krachtige tekentour voor zowel twijfelende krabbelaars als doorwinterde tekenaars. Al tekenend zie je de kunst beter dan ooit! Er vertrekt een tour om 19.30u, 20u15, 21u.

OPEN ATELIER: Laat je inspireren door de kunstwerken die je in het museum zag en verleg je creatieve grenzen onder begeleiding van een gids in het Open Atelier. Open tussen 19u en 21u.

Praktisch

  • Voor wie? Voor iedereen met een ticket voor donderdagavond
  • Prijs: gratis mits museumticket, reserveren niet nodig, volzet is volzet!