KMSKA LAAT

Ode aan Bernard Dewulf
& Vlaams Radiokoor - O nata lux

Evenement
KMSKA LAAT
Datum

KMSKA LAAT de gedichten van Bernard Dewulf oplichten. Ontdek de zeventien verzen die Dewulf schreef bij de KMSKA-collectie tijdens de voorstelling van de permanente installatie 'Licht dat naar ons tast' die Nick Mattan en Angelo Tijssens hiervoor uitdachten. Het Vlaams Radiokoor & het Anemos Saxofoonkwartet zorgen voor een betoverend muzikale omkadering.

Bernard Dewulf overleed op 23 december 2021. De dichter, toneelauteur en columnist was als kunstessayist een gedroomde Writer in Residence voor het KMSKA. In zijn vaste rubriek ‘Ongezien’ in ZAAL Z liet hij zijn beschouwende blik ook over de KMSKA-collectie glijden. Telkens weer verraste hij door te wijzen op schijnbaar onbeduidende maar wezenlijke details. Op dezelfde manier creëerde Dewulf verzen bij zaalthema’s in het museum. Zijn korte uitspraken doen je als bezoeker nadenken, glimlachen of verwonderen.

Permanente installatie

Nick Mattan en Angelo Tijssens bedachten en ontwierpen een permanente installatie die in elke zaal de zeventien verzen die Bernard Dewulf schreef bij de KMSKA-collectie doet oplichten. Ze schrijven met 'Licht dat naar ons tast' en laten de teksten op je handen verschijnen. Op donderdagavond 14 december ontdek je de verzen voor het eerst.

Foto: Ans Brys
Bernard Dewulf, Licht dat naar ons tast - Verzamelde gedichten, Uitgeverij Atlas Contact

Verzamelde gedichten

Dewulf was een zeer begenadigd observator die het leven in heldere taal vatte en naar absolute precisie streefde. Uitgeverij Atlas Contact presenteert aansluitend Bernard Dewulfs Licht dat naar ons tast. Deze verzamelde gedichten brengt Dewulfs drie dichtbundels samen: Waar de egel gaat (1995), Blauwziek (2006) en Naar het gras (2018).

Het Vlaams Radiokoor & Anemos saxofoonkwartet

Met 'O nata lux' brengt het Vlaams Radiokoor tijdens de donkerste tijd van het jaar een warme boodschap van hoop en liefde, nieuw leven en een frisse start.

Geniet van polyfonische parels van vroeger en nu. Thomas Tallis, Giovanni Gabrieli, Johann Sebastian Bach en hedendaagse componisten Jan Sandström, Herbert Howells, Sir John Tavener en Eric Whitacre schuiven aan rond de kerstboom.

Het koor krijgt versterking van het Anemos Saxofoonkwartet. Het vernieuwende saxofoonrepertoire van deze vier jonge Belgische muzikanten past wonderwel in dit stemmige kerstprogramma. We sluiten af met enkele sfeervolle klassieke Christmas Carols aan de kerstboom in de Keyserzaal. 

PROGRAMMA

Rubenszaal 
19u30 – 19u40
Vlaams Radiokoor en Anemos saxofoonkwartet
Giovanni Gabrieli arr. Freddie Crowley O magnum mysterium
Johann Sebastian Bach arr.  Bas Apswoude, Nun komm, der Heiden Heiland

Omtrent Bernard Dewulf & Licht
19u40 – 20u20 
Charles Ducal, over dichtbundel Licht dat naar ons tast (Uitgeverij Atlas Contact)
Nick Mattan & Angelo Tijssens, over installatie met zaalverzen Licht dat naar ons tast 
Carmen Willems, over belang van residentie van Bernard Dewulf voor het KMSKA
Eric Rinckhout, host

20u20 – 20u30
Vlaams Radiokoor en Anemos saxofoonkwartet
Johann Sebastian Bach arr. Freddie Crowley Zion hört die Wächter singen
Thomas Tallis arr. Christian Forshaw O nata lux
Johann Sebastian Bach arr. Freddie Crowley, Weil du mein Gott und Vater bist

Zaal Licht
20u45 – 21u
Vlaams Radiokoor a capella
Eric Whitacre, Lux Aurumque
Sir John Tavener, The Lamb
Herbert Howells, A spotless Rose
Michael Praetorius & Jan Sandström, Es ist ein Ros' entsprungen

De Keyserzaal
21u10 – 21u30
Vlaams Radiokoor a capella
Percy Grainger (trad), The Sussex mummer's Christmas carol
Boris Ord, Adam Lay Ybounden
Arr. Jonathan Rathbone, Silent Night 
Bobby Helms, Jingle Bell Rock
Jonathan Rathbone, The Oxen
Anonymous, Tomorrow Shall Be My Dancing Day (Arr. D. Wilcox for Choir)
Thoinot Arbeau, Ding Dong Merrily on High (Arr. C. Wood for Choir)
Hugh Martin, Have Yourself a Merry Little Christmas

Madonna Cocktailbar

Een kleurrijk drankje met live piano door Duke Roger in de monumentale De Keyserzaal: de pop-up Madonna Cocktailbar brengt iedereen in een kunstzinnige stemming. Gewoon binnenstappen en genieten.

En er is meer...

Een portie late inspiratie? Tijdens KMSKA Laat kan je rekenen op vaste waarden.

SPEEDTOURS: Ervaar de hoogtepunten van het museum in een leuke speedtour van 30 minuten. De KMSKA-gids neemt je mee op een wervelende reis langs enkele van de belangrijkste werken in de collectie en deelt interessante verhalen en weetjes. Er vertrekt een tour om 19u, 19u45, 20u30

TEKENTOURS: Een korte maar krachtige tekentour voor zowel twijfelende krabbelaars als doorwinterde tekenaars. Al tekenend zie je de kunst beter dan ooit! Er vertrekt een tour om 19.30u, 20u15, 21u.

OPEN ATELIER: Laat je inspireren door de kunstwerken die je in het museum zag en verleg je creatieve grenzen onder begeleiding van een gids in het Open Atelier. Open tussen 19u en 21u.

Praktisch

  • Voor wie? Voor iedereen met een ticket voor donderdagavond
  • Prijs: gratis mits museumticket, reserveren niet nodig, volzet is volzet!