Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) en de Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung in München zetten samen een indrukwekkende expo over Belgische moderne kunst op poten. ‘Fantastisch Real’ tast de grenzen af tussen fantasie en realiteit. Eén van de absolute hoogtepunten van de expo is Jules Schmalzigaugs Ontwikkeling van een thema in rood: Carnaval. Een werk dat de Vlaamse overheid recent aankocht via het Topstukkenfonds. Dit meesterwerk zal na de expo in München een vaste plek krijgen in het KMSKA, dat op 25 september 2022 de deuren opent.

‘Fantastisch Real’ toont uitsluitend kunst van circa 1860 tot 1960. Van de 145 getoonde werken, komen er 133 uit de collectie van het KMSKA, dat in België één van de grootste collecties moderne kunst in huis heeft. In ‘Fantastisch Real’ komen de  modernisten  sinds lang nog eens samen aan bod. De bekende namen zoals James Ensor, Paul Delvaux en René Magritte zijn vertegenwoordigd, maar ook internationaal minder bekende namen zoals Rik Wouters, Jozef Peeters en Constant Permeke. 

Eén van de meest opvallende werken in deze expo is ongetwijfeld Ontwikkeling van een thema in rood: Carnaval (1914) van de Antwerpse schilder Jules Schmalzigaug. Het is met Carnaval dat Schmalzigaugs uitzonderlijke talent komt bovendrijven en de abstracte avant-garde een beginpunt krijgt. Het werk is één en al vrije expressie, een levendig spel van onvermengde kleurpigmenten. Kleur pur sang! Wonend en werkend in Venetië, kreeg Schmalzigaugs vernieuwende en gedurfde werk in eigen land echter weinig erkenning of weerklank. Schmalzigaug vlucht tijdens W.O.I naar Den Haag waar hij zich in 1917 van het leven beneemt. Carnaval, een werk dat hij in Venetië maakte, blijft in Italië en verdwijnt van de radar.

Pas in 2015 duikt het werk opnieuw op in een Zwitsers veilinghuis en wordt het door collectioneur en kunsthandelaar Ronny Van de Velde aangekocht. Op vraag van het KMSKA koopt de Vlaamse overheid via het Topstukkenfonds dit werk met grote museale waarde aan. Het werk beantwoordt immers aan de criteria ‘zeldzaam en onmisbaar’ uit het Topstukkendecreet. “Dit schilderij is het eerste volledig abstracte werk in Vlaanderen en is hiermee een belangrijke aanwinst voor het museum dat al een mooie collectie van Schmalzigaug verzameld heeft. Dat we zo’n mijlpaal kunnen aankopen is één van die unieke en onverwachte opportuniteiten. Als sleutelwerk binnen de Vlaamse cultuurgeschiedenis past het bovendien volledig in de toekomstige collectiepresentatie van het KMSKA. Dé plek waar de Vlaamse Meesters thuis zijn”, aldus Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering. Het Topstukkenfonds geeft het werk immers in langdurige bewaring aan het KMSKA.

‘Fantastisch Real’ loopt van 15 oktober 2021 tot 6 maart 2022. Nadien keren Schmalzigaug en co terug naar Vlaanderen om hun plek in te nemen in het vernieuwde KMSKA. Na een intensieve verbouwing van meer dan tien jaar opent het museum op 25 september 2022 opnieuw de deuren. Het historische museum werd volledig gerenoveerd en er werd een nieuw modern volume ingepast in de bestaande 19e-eeuwse structuur. Het resultaat is een fantastisch gebouw dat het historische en hedendaagse perfect in balans brengt. Het is uiterst geschikt is om een collectie van wereldklasse te tonen aan een breed publiek. Maar het KMSKA wordt veel meer dan een toonplek voor topkunst alleen. Het museum zal een warme thuis zijn voor haar bezoekers en zet actief in op beleving en participatie.

Noot voor de pers

Co-curatoren: Herwig Todts (KMSKA) en Nerina Santorius (Kunsthalle)

Beeldmateriaal: https://www.kunsthalle-muc.de/en/press_area/fantastically-real/

Kunsthalle der Hypo-Kulturstiftung

Theatinerstraße 8, 80333 München

T +49 (0)89 / 22 44 12

kontakt@kunsthalle-muc.de

www.kunsthalle-muc.de

 

OVER KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is het grootste kunstmuseum van Vlaanderen. Met absolute topwerken van de Vlaamse primitieven en de Antwerpse barok tot een omvangrijke verzameling moderne kunst met Rik Wouters, Henri De Braekeleer en René Magritte. Kroonjuweel is de grootste en belangrijkste collectie van James Ensor ter wereld. Op dit ogenblik is het KMSKA in verbouwing. Het bestaande 19de-eeuwse gebouw wordt in haar glorie hersteld, en krijgt een royale uitbreiding. Het KMSKA zal op 25 september 2022 opnieuw de deuren openen.

Meer weten? Surf naar kmska.be