Op 24 september 2022 opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) opnieuw de deuren voor het publiek. Het grootste museum van Vlaanderen onderging de voorbije 10 jaar een ingrijpende renovatie en uitbreiding. Ook de uitzonderlijke kunstcollectie kreeg een volledige facelift. Binnen enkele maanden verhuizen de meesterwerken opnieuw naar de museumzalen. En exact binnen één jaar zal het publiek zeven eeuwen topkunst kunnen bewonderen in een volledig nieuwe scenografie.

Masterplan

In 2004 werd KAAN Architecten uit Rotterdam aangesteld om een masterplan voor het KMSKA uit te werken. De deuren van het museum gingen in 2011 op slot voor het publiek. Het ambitieuze masterplan zou in verschillende fasen, gespreid in de tijd uitgevoerd worden. Het plan was initieel om het museumgedeelte nog voor de volledige afwerking van alle onderdelen van het masterplan opnieuw open te laten gaan. De complexiteit en de verwevenheid van de werken bleek te groot.

"Bij de start van deze nieuwe Vlaamse regering besloten we dan ook resoluut om de nodige middelen vrij te maken voor de volledige uitvoering van het masterplan van het KMSKA. Het publiek had al lang genoeg moeten wachten op de heropening. We kozen ervoor zeven eeuwen topkunst in de best mogelijke omstandigheden te tonen. Dankzij deze grootse renovatie en uitbreiding kan het KMSKA haar rol nu opnemen bij de top van de Europese kunstmusea. "
Jan Jambon, minister-president van de Vlaamse regering

De laatste loodjes

De laatste deelprojecten van het masterplan zijn inmiddels allemaal opgestart of lopende:

  • De nieuwe tuin (ontwerper: Team Van Meer!) openbaart zich als de eerste museumzaal. Zorgvuldig geselecteerde sculpturen nodigen uit tot een eerste kennismaking met de rijke kunstcollectie van het KMSKA. De tuin wordt een fijne, kunstzinnige verblijfplek voor buren en bezoekers. Een oase van rust midden in het bruisende Zuid.
  • De kantoorvleugel aan de achterzijde van het gebouw wordt door hoofdaannemer Artes Roegiers verbouwd en aangepast aan de hedendaagse noden voor een kantoor.
  • In de Rubens- en Van Dyckzaal wordt de gouddecoratie op de kroonlijsten aangebracht. Deze zalen krijgen zo hun aloude allure terug.
  • Binnenkort starten ook de dakwerken aan de De Keyserzaal.
  • Er wordt nog een nieuw laadplatform gerealiseerd waardoor kunst op professionele wijze kan verplaatst worden.
  • Het sluitstuk van alle werken is de installatie van de museale scenografie (ontwerper: RDAC, Robbrecht en Daem architecten & Asli Ciçek) en uiteraard de inhuizing van de collectie.

Het Schoonste Gevoel

Het KMSKA wil een warme plek zijn voor elke bezoeker. Met of zonder voorkennis, het museum wil iedereen beroeren. Er wordt daarom expliciet ingezet op beleving, gastvrijheid en creativiteit.         

"Dankzij de ingenieuze ingreep van KAAN Architecten wint het KMSKA 40% aan exporuimte zonder dat aan de structuur van het historische gebouw geraakt is. Het nieuwe en historische gedeelte samen geven het museum een sterke en spannende dynamiek. De architectuur versterkt hiermee de beleving die wij in dit museum centraal zullen stellen. Het nieuwe museum wordt een open huis waar elke bezoeker kan genieten, ontdekken, participeren en ervaren zonder enig obstakel. We hebben onszelf tot doel gesteld het schoonste gevoel op te roepen bij onze bezoekers. Dat gevoel kan vele dimensies en lagen hebben, net zoals de verhalen die we in het museum gaan vertellen. "
Luk Lemmens, voorzitter KMSKA vzw.

Aftellen tot 24 september 2022

Het aftellen gaat vandaag van start. Samen met de lancering van de volledig vernieuwde website. De belangrijkste mijlpalen tot aan de heropening kunnen via de website en de sociale media gevolgd worden.

De ticketverkoop start enkele maanden voor heropening. Vanaf dan zijn reservaties voor groepen mogelijk en worden ook individuele tickets te koop aangeboden.

De Heropening van het KMSKA wordt beschouwd als één van de culturele hoogtepunten van deze legislatuur en wordt ondersteund door de stad Antwerpen en EventFlanders: een samenwerkingsverband van Toerisme Vlaanderen; het departement Cultuur, Jeugd en Media; Sport Vlaanderen en het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken.

OVER KMSKA

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is het grootste kunstmuseum van Vlaanderen. Met absolute topwerken van de Vlaamse primitieven en de Antwerpse barok tot een omvangrijke verzameling moderne kunst met Rik Wouters, Henri De Braekeleer en René Magritte. Kroonjuweel is de grootste collectie van James Ensor ter wereld. Op dit ogenblik is het KMSKA in verbouwing. Het bestaande 19de-eeuwse gebouw wordt in haar glorie hersteld, en krijgt een royale uitbreiding. Het KMSKA zal op 24 september 2022 opnieuw de deuren openen.

Meer weten? Surf naar kmska.be