Restauratie

Backstage: het restauratieatelier

Elke tijdsperiode

In het atelier behandelen de restauratoren werken van de 15e tot de 20e eeuw. Zoals Rogier van der Weyden, Memling maar evengoed Rubens en Jordaens. Elke tijdsperiode komt aan bod. Ook de kunstwerken van Uecker, Meunier, Ensor,… gaan door de handen van de restauratoren.

Alleen

Meestal werken restauratoren alleen. Soms komen ze samen en dan zie je pas goed hoe zeer ze met de werken verbonden zijn. Soms zelfs onlosmakelijk. Reiniging, retouches, afname van overschildering,… De restauratoren zitten dicht op de verflaag. Weken, maanden, soms zelfs jaren, werken ze aan een schilderij.

"Persoonlijk, ben ik geneigd om de werken kindjes te noemen. "
Gwen Borms, hoofd restauratieatelier

Buitengewone locatie

Het depot en restauratieatelier is een buitengewone locatie. Een klinische loods gevuld met hersenspinsels uit alle tijden en plekken. Op deze locatie zitten sculpturen, schilderijen, papier en lijsten samen. Want lijsten moet je ook restaureren. Het is niet alleen het schilderij of alleen de lijst die in topconditie moet zijn. Het is het geheel dat het maakt.

Meer backstage

Benieuwd wat de conservatoren ondertussen doen? Bekijk nu de andere aflevering van KMSKA Backstage!

Een productie van Mals Media. Met dank aan KAAN Architecten, Het Facilitair Bedrijf, Fonds Culturele Infrastructuur, Artes Roegiers en de Vlaamse Overheid.