KMSKA LAAT

Elise Caluwaerts  
II. Cleopatra

Evenement
KMSKA LAAT
Datum

Artist in Residence Elise Caluwaerts kaart in haar residentie de aanwezigheid en de positie van de vrouw in de kunsten aan. Het resultaat: een jaarprogramma in 4 delen rond vrouwen, vrouwenverhalen, vrouwelijke kunstenaars en vrouwelijke makers.

Tijdens deze KMSKA LAAT brengt sopraan Elise Caluwaerts samen met Virago Orchestra o.l.v. Pascale Van Os het tweede deel van haar residentieproject: II. Cleopatra.

Cleopatra

Vanavond wordt de prachtige cantate La Mort de Cléopâtre van Berlioz uitgevoerd aan het Cleopatra schilderij van de Franse schilder Cabanel. Daarnaast brengt theatermaker en schrijver Julie Cafmeyer een nieuwe tekst geschreven voor het werk Integral is Extended van Anne-Mie Van Kerckhoven. Het Virago Symphony Orchestra, onder leiding van Pascale Van Os, speelt hierbij Le Rêve d’Ophélie van vrouwelijk componist Mel Bonis. Cleopatra is door Cabanel afgebeeld als een prachtige, berekende verleidster. In de cantate van Berlioz is ze een vertwijfelde en woedende heerseres die besluit zich niet krijgsgevangen te laten nemen door Rome, maar liever de macht in eigen handen houdt door zelfmoord te plegen. Het schilderij Integral is Extended van Anne-Mie Van Kerckhoven toont een andere, kwetsbaardere en tegelijkertijd krachtigere vrouwfiguur, die haar seksualiteit zelf beleeft zonder dat er een mannelijke blik aan te pas komt. De tekst van Julie Cafmeyer vervolledigt vanuit de vrouwelijke blik, begeleid door de rusteloze en zachtmoedige droom van Ophelia

Programma

18u15, 19u30 en 20u45 - Zaal 2.12

Mel Bonis, Le Rêve d'Ophélie
Virago Symphonic Orchestra, onder leiding van Pascale Van Os

Anne-Mie Van Kerckhoven, Integral is Extended
Privécollectie Courtesy Zeno X Gallery Antwerp
Julie Cafmeyer

19u en 20u15 - Zaal 2.14

Hector Berlioz, La mort de Cléopâtre
Elise Caluwaerts
Virago Symphonic Orchestra, onder leiding van Pascale Van Os

Alexandre Cabanel, Cleopatra (1887), KMSKA inv.1505
Siska Beele

4 residentieproducties - jaarprogramma

Klassieke muziek is de leidraad, de highlights uit de museumcollectie geven context. Vrouwelijke meesters en makers geven de verhalen een hedendaagse tegenstem.

Doorheen het jaar werk Artist in Residence Elise Caluwaerts rond 4 prachtige verhalen waarin mythische personages zoals onze Madonna, Sheherazade, Cleopatra en de componiste Alma Mahler een hoofdrol spelen. Al deze verhalen zijn door klassieke componisten doorheen de eeuwen verwerkt tot cantates, liederen en orkestwerken. Caluwaerts brengt deze stukken opnieuw tot leven bij de kunstwerken in het museum, en spiegelt de mythische figuren aan hun hedendaagse evenbeelden zoals Prisca Nishimwe, Hanne Deneire en Hinda Bluekens, die voor de gelegenheid rond deze verhalen, muziek en schilderijen een stuk schrijven. 

01.02 
I. Alma Mahler 
Liederen
Elise Caluwaerts en  Maciej Pikulski

23.05
II. Cleopatra
Berlioz, La Mort de Cléopâtre 
Cabanel, Cleopatra 
Elise Caluwaerts  en Virago Orchestra olv Pascale Van Os

24.10
III. Sheherazade
Ravel, Schéhérazade (1904)
Ensor, Stilleven met Chinoiserieën, Haven van Oostende, Val van de Opstandige Engelen, De Intrige
George Hendrik Breitner, Naakt 
Elise Caluwaerts en Antwerp Chamber Soloists

05.12
IV. Madonna
Hildegard von Bingen
Arvo Pärt
Memling, God de Vader met zingende en musicerende engelen
Fouquet, Madonna
Elise Caluwaerts + Electronics + Antwerp Chamber Soloists + luit

En er is meer tijdens KMSKA LAAT...

Een portie late inspiratie? Tijdens KMSKA Laat kan je rekenen op vaste waarden.

RADIO BART 
Dieper in een kunstwerk duiken? Dat doe je met Radio Bart. Een blinde gids gaat met bezoekers in gesprek en laat je de kunst op een andere manier ‘zien’. 
Van 18u30 tot 20u30 

SLOW ART TOURS
Sluit aan bij een museumgids en ervaar hoe het voelt om trager te kijken naar een schilderij van Jef Verheyen.
Om 19u, 19u45 en 20u30. Verzamelen aan het infoscherm in zaal 1.0 

TEKENTOURS 
Een korte maar krachtige tekentour voor zowel twijfelende krabbelaars als doorwinterde tekenaars. Al tekenend zie je de kunst beter dan ooit!
Om 19u30, 20u15 en 21u. Verzamelen aan infoscherm in zaal 1.0 

MADONNA COCKTAILBAR 
Een kleurrijk drankje in de monumentale De Keyserzaal. De pop-up Madonna Cocktailbar brengt iedereen in een kunstzinnige stemming. Gewoon binnenstappen en genieten. 
Van 18u tot 21u45

KMSKA LAAT Praktisch

  • Wanneer?
    Iedere donderdagavond van 17u tot 22u 
  • Prijs?
    Gratis mits museumticket