Artiest

Elise Caluwaerts

Sopraan Elise Caluwaerts laat zich inspireren door de collectie van het KMSKA om een adembenemend muziekprogramma samen te stellen, waarmee ze de positie van de vrouw in de kunsten wil belichten. We kijken uit naar hoe haar gepassioneerde uitvoering en uitdagende repertoire zullen resoneren in onze museumzalen

  • Internationaal gerenommeerde operazangeres
  • Sopraan
  • Voorliefde voor uitdagend repertoire
  • Onderzoekt de positie van de vrouw in de kunsten door haar muziek

 

Vrouwen in de Schone kunsten

"Als Artist In Residence wil ik de aanwezigheid en de positie van de vrouw in de kunsten aankaarten, onderzoeken en belichten. In de collectie van het KMSKA ging ik op zoek naar vrouwenverhalen, kunstenaressen en vrouwelijke makers waarrond ik een vijfdelig muzikaal jaaprogramma uitwerkte dat ik dit jaar kom brengen in de museumzalen." 

Verhalen in de kunst & hedendaagse vrouwelijke makers

"Ik verken vijf prachtige verhalen rond de mythische personages van de Madonna, Sheherazade, Ariadne, Cleopatra en componiste Alma Mahler. Deze verhalen, ooit op muziek gezet door klassieke componisten in cantates, liederen en orkestwerken, brengen ik tot leven te midden van kunstwerken. Zo wil ik een hedendaags licht werpen op deze verhalen met bijdragen van onder andere Prisca Nishimwe, Hanne Deneire en Hinda Bluekens, die speciaal voor deze gelegenheid muziek en schilderijen samenbrengen in nieuwe composities."

Een muzikale leidraad voor de toeschouwer

"Klassieke muziek vormt een leidraad en context voor de vijf schilderijen die me inspireerde. Tegelijkertijd komt er een tegenstem van hedendaagse vrouwelijke makers. Die combinatie geeft verhaal bij de kunstwerken en stimuleren de toeschouwer om de werken langer te observeren."