Tentoonstelling

Madonna ontmoet Dulle Griet

Evenement
Tentoonstelling
Datum

De Madonna van Fouquet - hét topstuk van het KMSKA - is terug uit Los Angeles. Vanaf 5 oktober kun je haar bewonderen in het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen. Samen met de Dulle Griet. Twee meesterwerken van wereldformaat die deel uitmaken van een unieke expositie met Vlaamse meesters uit de middeleeuwen en de renaissance.

Nieuw meesterwerk in de expo

Vanaf 23 juni 2020 vergezelt Madonna bij de fontein van Jan Van Eyck de Mandonna van Fouquet en de Dulle Griet. Ook dit meesterwerkje is een absoluut topstuk dat via verzamelaar Florent Van Ertborn in de collectie van het KMSKA terecht kwam. 

Zaalzicht in de expo - Foto: Ans Brys

Esthetische speurzin

De 19de eeuw. Heel wat Vlaamse meesters zijn uit de mode. Zelfs kleppers zoals Jan van Eyck, Hans Memling en Pieter Bruegel. Gelukkig zijn de Antwerpse verzamelaars Florent van Ertborn en Fritz Mayer van den Bergh bij de pinken. Zij speuren met kennersoog naar 15de en 16de-eeuwse kunst en leggen een unieke verzameling aan. Vaak zijn het koopjes, soms investeringen en af en toe… geniale vondsten.

Dulle Griet voor 488 frank

Zo tikt Fritz Mayer van den Bergh op een veiling in Keulen een spookachtig tafereel op de kop. 488 Belgische franken betaalt hij voor het schilderij. Later identificeert hij het als de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. Het recent gerestaureerde werk vormt het sluitstuk van de expositie.

De Madonna in Parijs

Florent van Ertborn doet hier niet voor onder. In de Parijse kunsthandel koopt hij de Madonna van Fouquet. Een hoogst ongewone weergave van Maria en Jezus die na 500 jaar nog altijd opvallend modern oogt. En die vandaag hét topstuk vormt in de collectie van het KMSKA. Na een verblijf in Los Angeles is de Madonna nu dus terug in Antwerpen.

Een bloemlezing

De Dulle Griet en de Madonna zijn in goed gezelschap. De expositie toont nog meer hoogtepunten uit de collecties van de twee scherpzinnige verzamelaars. Een bloemlezing van de Vlaamse meesters uit de middeleeuwen en de renaissance. En tegelijk een kennismaking met de leefwereld van de 19de-eeuwse verzamelwoede. Niet te missen!

De topstukken

Enkele werken in de tentoonstelling:

Portret van Philippe de Croy van Hans Meling Schilderij Hoei gezien vanuit Athin van Lucas van Valckenborch Schilderij Landschap met de vlucht naar Egypte van Joachim Patinir Schilderij Heilige Maria Magadalena van Quinten Massijs
Alle afbeeldingen

Openingsuren Museum Mayer van den Bergh

Museum Mayer van den Bergh

Lange Gasthuisstraat 19

2000 Antwerpen

Dinsdag t.e.m. zondag: 10:00 - 17:00 u

Maandag: Gesloten

Meer info: www.museummayervandenbergh.be