KMSKA LAAT

Panel Verheyens Venster op het Oneindige

Evenement
KMSKA LAAT
Datum

Ontdek de verstillende wereld van Jef Verheyen tijdens de nocturne KMSKA LAAT op 30 mei. Duik in een panelgesprek dat zijn zoektocht naar het uitpuren van schilderkunst en zijn spel met de afwezigheid van kleur verkent. Beleef hoe Verheyens werk fungeert als een contemplatieve ruimte en hoe dit resoneert met de gedurfde ideeën van de ZERO-beweging over het maken van een tabula rasa.

Het panel gaat door van 20u tot 21u30, in zaal 1.0

Moderator

THOMAS CROMBEZ.

Thomas Crombez

Thomas Crombez is docent, auteur en uitgever. Naast zijn postdoctoraal onderzoek aan de UAntwerpen, doceert hij kunstfilosofie en geschiedenis van het grafisch ontwerp aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas Antwerpen. 

Hij is de oprichter van Letterwerk, een uitgeverij en ontwerpstudio in Borgerhout.

THOMAS CROMBEZ.

Panelleden

Edel Maex
psychiater & zenleraar

Edel Maex

Edel Maex is een psychiater, zenleraar en een vooraanstaande figuur in het introduceren van Mindfulness Training in de Lage Landen. Hij heeft al geruime tijd een zengroep in Antwerpen.

Van zijn bestseller Mindfulness. In de maalstroom van je leven (2006) werden 125.000 exemplaren verkocht. In zijn laatste boek Het kan anders. Naar een ommekeer in ons denken en doen (2022) vertelt hij zijn persoonlijk verhaal en geeft hij zijn visie op de grote vraagstukken van onze tijd.

Edel Maex
Dirk Sturtewagen
directeur Waerbeke

Dirk Sturtewagen

Dirk Sturtewagen is coördinator en directeur bij Waerbeke. Hij verbindt ‘stilte als voorwaarde voor leefkwaliteit’ met ontwikkelingen binnen verschillende maatschappelijke sectoren en disciplines. Dirk fungeert als initiator en mentor voor diverse projecten rond stilte- en rustbeleving in Vlaanderen en Nederland.

Dirk Sturtewagen
Marlies De Munck
muziekfilosofe

Marlies De Munck

Marlies de Munck is filosoof, docent en auteur. Ze is gespecialiseerd in cultuur-, kunst-, muziekfilosofie en muziek-esthetica. Haar onderzoek verkent onderwerpen zoals de rol van stilte in muziek en de symboliek achter kunst. Ze doceert aan de Universiteit Antwerpen en KASK Conservatorium Gent. 

Haar bekendste boek is Waarom Chopin de regen niet wilde horen, en andere vragen uit de filosofie van de muziek (2017). In 2020 publiceerde Marlies samen met cultuursocioloog Pascal Gielen de longread Nabijheid: Kunst en onderwijs na Covid-19. Marlies schrijft geregeld columns voor De Standaard en Knack.

Marlies De Munck
spreker 4
journalist

Virginie Platteau

Virginie Platteau is cultuurjournalist die zich richt op kunst, poëzie en literatuur. Ze schrijft geregeld voor Poëziekrant, De Lage Landen, Rekto:Verso en De Standaard. Daarnaast geeft ze ook les. 

Virginies langdurige fascinatie voor de kracht van stilte culmineerde in de publicatie van Hoe luidt de stilte? (2022). Geluidsoverlast en overprikkeling, de nood aan en tegelijk angst voor rust, de impact van (gebrek aan) stilte op een leerproces en de voorwaarde van stilte voor creatie. In 2021-2022 was ze co-curator van het Mechelse stadsfestival Zinderende Stilte. Als stiltebegeleider en als voedselbospionier wil ze natuurlijke rust, ruimte en stilte herwaarderen.

spreker 4

En er is meer

Een portie late inspiratie? Tijdens KMSKA Laat kan je rekenen op vaste waarden.

RADIO BART 
Dieper in een kunstwerk duiken? Dat doe je met Radio Bart. Een blinde gids gaat met bezoekers in gesprek en laat je de kunst op een andere manier ‘zien’. 
Van 18u30 tot 20u30 

SLOW ART TOURS
Sluit aan bij een museumgids en ervaar hoe het voelt om trager te kijken naar een schilderij van Jef Verheyen.
Om 19u, 19u45 en 20u30. Verzamelen aan het infoscherm in zaal 1.0 

TEKENTOURS 
Een korte maar krachtige tekentour voor zowel twijfelende krabbelaars als doorwinterde tekenaars. Al tekenend zie je de kunst beter dan ooit!
Om 19u30, 20u15 en 21u. Verzamelen aan infoscherm in zaal 1.0 

MADONNA COCKTAILBAR 
Een kleurrijk drankje in de monumentale De Keyserzaal. De pop-up Madonna Cocktailbar brengt iedereen in een kunstzinnige stemming. Gewoon binnenstappen en genieten. 
Van 18u tot 21u45

SINT-LIEVENS OP BEZOEK. 4C MEETS JAMES ENSOR
Ensor … door kinderen.
Is het een voorstelling ?
Is het een performance ?
Is het een uit de hand gelopen spreekbeurt ?
De kinderen van het vierde leerjaar c van het Sint-Lievenscollege Antwerpen ontvangen jullie bij Ensor!
Om 17u30 en 18u30, in zaal 1.3.

KMSKA LAAT PRAKTISCH

  • Wanneer?
    Iedere donderdagavond van 17u tot 22u. 
  • Prijs?
    Gratis mits museumticket