Jef Verheyen Venster op het oneindige
 

Evenement
Tentoonstelling
Datum
23 maart 2024 tot 18 augustus 2024

In het KMSKA staan de lente en zomer van 2024 in het teken van de Antwerpse experimentele schilder Jef Verheyen. Deze naoorlogse kunstenaar peilde van jongs af naar het wezen van de kunst en wilde daarom een nieuwe manier van kijken introduceren. Meer gericht op een gevoel van ruimtelijkheid dan op de zichtbare wereld, richtte hij zich op de essenties van de schilderkunst: licht en kleur. Met zijn schilderijen als vensters op het oneindige verwierf hij niet alleen voor zichzelf een plaats op de kaart van de neo-avant-garde, maar zette hij ook zijn thuisstad Antwerpen in een internationaal uitstalraam.

Motor van de avant-garde

Op vijfentwintigjarige leeftijd trok Verheyen naar het Milaan van Lucio Fontana, Piero Manzoni, Gianni Dova en Roberto Crippa. Die internationale avant-garde versnelde zijn artistieke zoektocht in die mate dat hij zich in Antwerpen wist te ontpoppen tot de motor van een internationaal netwerk rond ZERO-kunstenaars als Yves Klein, Günther Uecker en Hermann Goepfert, maar ook Belgische kunstenaars als Walter Leblanc en Guy Mees.

De late jaren vijftig markeerden mede door zijn toedoen een kantelpunt, een tabula rasa. Verheyen ontwikkelde na dit nulpunt een onnavolgbare schildertechniek door dunne verflagen schijnbaar gewasemd over elkaar aan te brengen. Zo maakte hij komaf met de dikke verfklodders van het expressionisme en opende hij de weg naar de conceptuele kunst.

Peintre Flamant

Als overtuigd schilder, probeerde hij zijn leven lang traditie te verzoenen met vernieuwing. Zo ging zijn modernistische avontuur ook over keramische experimenten, niet-westerse denkbeelden en een Vlaamse schildertraditie van Jan van Eyck tot Le Peintre Flamant, zoals Verheyen zich een bijnaam met een dubbele bodem aanmat.

Hedendaagse weerklank

Om Verheyens rol als verkenner van een andere kunstbeleving in de verf te zetten, nodigen de curatoren van deze tentoonstelling ook hedendaagse kunstenaars uit. De installaties van Ann Veronica Janssens, Kimsooja, Arocha Schraenen en Pieter Vermeersch versterken dan ook de ruimtelijke ervaring en visuele verwondering van de bezoeker.

Jef Verheyen. Venster op het oneindige is een samenwerking van twee Antwerpse partnermusea, KMSKA en M HKA (Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen).  Deze tentoonstelling is het resultaat van uitvoerig onderzoek door M HKA in samenwerking met het Jef Verheyen Archief.

Foto bovenaan: Filip Tas - Collectie Fotomuseum Antwerpen