Ontdek de verstillende wereld van Jef Verheyen. Duik in een panelgesprek dat zijn zoektocht naar het uitpuren van schilderkunst en zijn spel met de afwezigheid van kleur verkent. Beleef hoe Verheyens werk fungeert als een contemplatieve ruimte en hoe dit resoneert met de gedurfde ideeën van de ZERO-beweging over het maken van een tabula rasa.

Deze podcast werd opgenomen tijdens een panel op KMSKA LAAT op 30 mei 2024.

Sprekers

THOMAS CROMBEZ.
MODERATOR

Thomas Crombez

Thomas Crombez is docent, auteur en uitgever. Naast zijn postdoctoraal onderzoek aan de UAntwerpen, doceert hij kunstfilosofie en geschiedenis van het grafisch ontwerp aan Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Sint Lucas Antwerpen. 

Hij is de oprichter van Letterwerk, een uitgeverij en ontwerpstudio in Borgerhout.

THOMAS CROMBEZ.
Edel Maex
psychiater & zenleraar

Edel Maex

Edel Maex is een psychiater, zenleraar en een vooraanstaande figuur in het introduceren van Mindfulness Training in de Lage Landen. Hij heeft al geruime tijd een zengroep in Antwerpen.

Van zijn bestseller Mindfulness. In de maalstroom van je leven (2006) werden 125.000 exemplaren verkocht. In zijn laatste boek Het kan anders. Naar een ommekeer in ons denken en doen (2022) vertelt hij zijn persoonlijk verhaal en geeft hij zijn visie op de grote vraagstukken van onze tijd.

Edel Maex
Dirk Sturtewagen
directeur Waerbeke

Dirk Sturtewagen

Dirk Sturtewagen is coördinator en directeur bij Waerbeke. Hij verbindt ‘stilte als voorwaarde voor leefkwaliteit’ met ontwikkelingen binnen verschillende maatschappelijke sectoren en disciplines. Dirk fungeert als initiator en mentor voor diverse projecten rond stilte- en rustbeleving in Vlaanderen en Nederland.

Dirk Sturtewagen
Marlies De Munck
muziekfilosofe

Marlies De Munck

Marlies de Munck is filosoof, docent en auteur. Ze is gespecialiseerd in cultuur-, kunst-, muziekfilosofie en muziek-esthetica. Haar onderzoek verkent onderwerpen zoals de rol van stilte in muziek en de symboliek achter kunst. Ze doceert aan de Universiteit Antwerpen en KASK Conservatorium Gent. 

Haar bekendste boek is Waarom Chopin de regen niet wilde horen, en andere vragen uit de filosofie van de muziek (2017). In 2020 publiceerde Marlies samen met cultuursocioloog Pascal Gielen de longread Nabijheid: Kunst en onderwijs na Covid-19. Marlies schrijft geregeld columns voor De Standaard en Knack.

Marlies De Munck
spreker 4
journalist

Virginie Platteau

Virginie Platteau is cultuurjournalist die zich richt op kunst, poëzie en literatuur. Ze schrijft geregeld voor Poëziekrant, De Lage Landen, Rekto:Verso en De Standaard. Daarnaast geeft ze ook les. 

Virginies langdurige fascinatie voor de kracht van stilte culmineerde in de publicatie van Hoe luidt de stilte? (2022). Geluidsoverlast en overprikkeling, de nood aan en tegelijk angst voor rust, de impact van (gebrek aan) stilte op een leerproces en de voorwaarde van stilte voor creatie. In 2021-2022 was ze co-curator van het Mechelse stadsfestival Zinderende Stilte. Als stiltebegeleider en als voedselbospionier wil ze natuurlijke rust, ruimte en stilte herwaarderen.

spreker 4