Het schoonste gevoel

ESSENTIEL ANTWERP x KMSKA

Modewerk Essentiel Antwerp en het KMSKA sloegen de handen in elkaar om een capsulecollectie te ontwerpen met ready-to-wear en accessoires. Geen betere manier om de langverwachte heropening van het museum te vieren.  

Wat bindt ons samen?

Behalve het feit dat we allebei in Antwerpen gevestigd zijn, dromen we groots en zijn we niet bang om buiten de lijntjes te kleuren. Met een sterke internationale ambitie in het achterhoofd, is ons gemeenschappelijke doel om emoties los te maken en een krachtig gevoel op te roepen. De collectie bestaat uit vier toonaangevende schilderijen die verwerkt zijn in iconische accessoires en ready-to-wear stukken.

"We zijn vereerd om samen te werken met het KMSKA. Hoewel we internationaal uitbreiden, blijft Antwerpen de thuisbasis van ons merk en we vinden het heerlijk om midden in deze bruisende, modieuze en creatieve hotspot te zitten. De heropening van het KMSKA, met zijn grandeur (heb je het gebouw al gezien?!) en zijn internationaal vermaarde kunstcollectie - is iets waar de hele stad naar heeft uitgekeken. Wij moesten gewoon deel uitmaken van deze viering. "
Inge Onsea, medeoprichter en creatief directeur Essentiel Antwerp

De vier werken

Madonna – Jean Fouquet

Dit laatmiddeleeuwse meesterwerk is hét topstuk van het KMSKA. Madonna omringd door serafijnen en cherubijnen lijkt opvallend modern. Toch maakte de Franse hofschilder Jean Fouquet het al midden 15de eeuw. Fouquet beeldt de maagd Maria uit als hemelkoningin: de verheven moeder Gods. Het schilderij fascineert door het ongewone, intense kleurgebruik en de stoutmoedige voorstelling. Een werk dat zeker niet kon ontbreken in de collectie.

De Intrige – James Ensor

Dit schilderij intrigeert. Een van de mooiste maskerades in het hele oeuvre van James Ensor. We zien een vrouw die een man aan de haak heeft geslagen. Met een gebaar van haar hand stelt zij haar ‘verovering’ voor. In haar andere hand houdt ze een boeketje bloemen. Zijn ze gehuwd? Mogelijk. Lachwekkende, sinistere gezichten omcirkelen het paar. Een doodskop met losgeslagen onderkaak slaat het tafereel gade. Felle, agressieve kleurcontrasten en ruwe, nerveuze borstelstreken versterken de akelige sfeer.

Lezende vrouw – Rik Wouters

Rik Wouters speelt graag met kleur. Dat zien we ook in dit werk. De afgebeelde vrouw is Hélène Duerinckx, ‘Nel’, de echtgenote van Wouters. Ze draagt een opvallend kleed met witte en rode strepen, met daaronder een witte bloes met een ruche kraag. Nel leest een groen boek in een van de zolderkamers van hun huisje. De kleuren rood en groen staan centraal in het werk. Zie je haar neus? De vorm van de neus lijkt bijna verdwenen door de groenachtige schaduw rondom haar knalroze lippen. Rik Wouters toont zich hier een ware kleurmeester.

Bloemen in een vaas – Jan Breughel II

Een bloemenboeket in een keramische vaas vult het hele doek. Jan Breughel I was de eerste belangrijke schilder die het bloemstilleven optilde tot een volwaardig genre. Hij schilderde dit werk samen met zijn zoon, Jan Breughel II. Dit lijkt een realistisch boeket. Maar vergis je niet. De bloemen bloeien in verschillende seizoenen, om te beginnen. En kan jij een boeket zo schikken dat geen enkele bloem overlapt?

Madonna - Jean Fouquet
De Intrige - James Ensor
Lezende vrouw - Rik Wouters
Bloemen in een vaas - Jan Breughel II

De collectie

Inge Onsea en haar creatieve team hadden toegang tot de volledige collectie van het KMSKA. Ze kozen voor de meesterwerken die hen het meest intrigeerden. Door hun intense kleurgebruik, hun internationale aantrekkingskracht en belang binnen de museumcollectie . 

De capsulecollectie bestaat uit iconische accessoires en ready-to-wear stukken. Meer specifiek: kimono's, tasjes, portefeuilles, telefoonhouders, oorbellen, broches en sleutelhangers.

Bekijk de collectie hier! 

Praktisch

De collectie is verkrijgbaar in de KMSKA museumshop en in geselecteerde Essentiel Antwerp winkels.