Collectie

Innovatief experimenteren met Erasmus Hogeschool

Professionele Bachelor Multimedia & Communicatietechnologie

Creativiteit. Technologie. Cool Stuff.

Deze opleiding aan de Erasmushogeschool Brussel leert studenten multimediatoepassingen maken zoals apps, websites, virtual reality-games, motion graphics en interactieve projecties. Elk semester sluit af met een full project – van concept tot realisatie - in opdracht van echte klanten. Als cultureel ondernemer stapte het KMSKA mee in dit innovatieve traject.

Zes teams uit het tweede jaar Multimedia & Communicatietechnologie gingen met onze collectie aan de slag. Dankzij de intensieve coaching van multimedia- en designexperts en gerichte feedback van het museum ontwikkelden ze in geen tijd verrassende tools op basis van artificiële intelligentie en IoT en onderzochten ze hoe deze twee technologieën de museumbezoeker nog meer kunnen verwonderen, verrijken en verbinden.

AI en IoT?

Artificiële intelligentie (AI) zijn apparaten die reageren op data of impulsen uit hun omgeving, en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen. Het Internet of Things (IoT) zijn alle apparaten die met het internet verbonden zijn en met elkaar communiceren. 

De resultaten

1. Weg keuzestress: Locators

Deze routegenerator stelt 'on the spot' rondleidingen samen volgens de interesses van de bezoeker. Of hij nu alleen komt of met een hele groep. Vervolgens loodst de digitale gids je vlotjes langs het op maat uitgestippelde parcours.

Studenten van de Erasmus Hogeschool werkten aan een locatorapp

2. Info on demand: Quiz

Ga in gesprek met een kunstminnende chatbot. Hij is niet alleen alwetend, maar heeft zin voor humor én stelt zelf ook interessante vragen! De ideale buddy om samen mee door de museumzalen te kuieren.

Screenshots van een gesprek met een chatbot

3. Info on demand: KMSKAN

Scan de werken die jou nieuwsgierig maken en beluister de verhalen op je smartphone. In voor wat meer actie? Doe mee met de quiz! Niets moet, alles mag.

KMSKAN in het straatbeeld

4. Persoonlijke band: artme

Jouw gepimpte profielfoto schittert als een highlight op je toegangsticket én op je social wall. Deze state of the art face swap evenaart vlotjes de stijl van onze meesters. Word jij het nieuwe gezicht van het KMSKA?

Met artme kan de bezoeker zichzelf in een kunstwerk uit de collectie veranderen

5. Persoonlijk band: Jamessensor

Leef je uit op een virtueel canvas: door je handen en armen te bewegen, creëer je met verschillende kleuren en technieken een eigen meesterwerk. Jamessensor zoekt in de collectie naar het werk dat het best aansluit bij jouw creatie.

6. Beleef het KMSKA: Proximity
Ensor entree

Via augmented reality op je smartphone duikt James Ensor zelf op uit je entreeticket: hij verwelkomt je en maakt je wegwijs in zijn expo.

Om de figuur van James Ensor realistisch te animeren, gingen de studenten in het medialab van de Erasmushogeschool Brussel aan de slag met MOCAP (motion capture). Een suit vol sensoren brengt een fictief personage virtueel tot leven.

Ensor à proximité

Een soundscape die aanzwelt of uitdooft, brengt je in de juiste stemming en wijst je intuïtief de weg naar het volgende kunstwerk.

Ensor masqué

En tenslotte, wat neem je mee? Ensor is de meester van het masker. Die titel deelt hij met Instagram. Massaal delen dus, die maskers!

Ensor animé

Een goed kunstwerk spreekt voor zich, toch? Dankzij AI spreekt De Intrige jou persoonlijk aan. Geïntrigeerd? Ensor vast wel.

Ensor animé

Een geanimeerde versie van De Intrige

Met dank aan alle jonge makers

Blijf de limieten opzoeken en blijf de gekste ideeën tot leven brengen. Jullie zijn de makers van de toekomst.

artme: Brent Carton, Mathieu De Pauw, Jules Docx, Jorge Guevara Larrotta, Britt Leysen

Jamessensor: Julien Menten, Toon Raskin, Andres Vergauwen, Tom Verheirstraeten, Wouter Verthongen

KMSKAN: Marwane El Kchiri, Cemil Keskin, Emre Kursun, Mohamed-Amin Malki, RecepTayyip Yildirimer

Locators: Elise Boes, Seppe Clottemans, Wienert Gillijns, Axelle Vanden Eynde, Sarah Verbelen

Proximity: Jan-Baptist De Bondt, Maxime Engels, Chiel Habils, Noah Van Brabant, Tim Willaert

Quiz: Shi Ji, Cyril Passeleur, Kelly Peeters, Adam Weir

Coaches Erasmushogeschool Brussel: Joni De Borger, Selim Edeer, Johan van den Broek, Kobe Vermeire

Feedback team interpretatie KMSKA: Joanna Smits