Eerder maakten we bekend dat Maurice Verbaet een kunstwerk aan het KMSKA zou schenken. Als stichter van het Expertisecentrum voor Belgische naoorlogse moderne kunst, wilde Verbaet graag een sculptuur van de befaamde Pools-Belgische kunstenares Tapta (Maria Irena Boye) aan de museumcollectie toevoegen. Welk werk dit precies zou zijn, hielden we toen nog even geheim. Tot nu.
In de jaren 1960 wist Tapta uit te groeien tot één van de leidende figuren die de beeldhouwkunst herdefinieerde, met textiel en geknoopte koorden. Het werk dat Maurice Verbaet schenkt aan het KMSKA, Tapta’s Tailler-Ouvrir (1990), toont dan weer haar voorliefde voor buitengewone en verrassende ruwe materialen. Met industrieel rubber (neopreen) creëerde ze tal van bijzondere werken. De wisselwerking tussen het ongebruikelijke tactiele materiaal en de openingen in de sculptuur creëert een dynamische spanning in de ruimte. De monumentale afmetingen van Tailler-Ouvrir betrekken als vanzelf de bezoeker bij het werk. Tapta’s doel is dan ook discussie tussen mensen bevorderen, wat maakt dat het werk naadloos overeenstemt met de missie van het KMSKA: Verwonderen – Verrijken – Verbinden. We plaatsen het werk bovendien op de bovenste verdieping, in zaal Kleur (4.3). Tegen de achtergrond van de witte muren en vloer vormt deze zwarte sculptuur hier een echte blikvanger. Het steeds veranderende licht dat door de dakkoepels valt, voegt een extra laag toe aan de verschillende facetten van het kunstwerk.
Maurice Verbaet
Maurice Verbaet is van mening dat musea, en het KMSKA in het bijzonder, plekken zijn om kunst te tonen en te vrijwaren voor toekomstige generaties. Dit kunstwerk hoort dus thuis in ons museum. De sculptuur van Tapta is daarnaast een belangrijke toevoeging aan onze lijst van vrouwelijke kunstenaars, die we graag wat uitgebreider zien. Vrouwelijke meesters die zich verdiepen in de beeldhouwkunst zijn bovendien zeldzaam, in onze collectie vind je slechts vijf sculpturen terug van evenveel beeldhouwsters. Ook daarom zijn we verheugd om deze kunstenares aan onze collectie toe te voegen. Verder is abstracte kunst beperkt aanwezig in onze verzameling, wat het belang van deze schenking nog meer onderstreept.
Tapta is één van die kunstenaars die enigszins vergeten zijn ondanks hun internationale reputatie. Vele tentoonstellingen toonden reeds haar werk, en ook in buitenlandse musea als het Musée d’Art Moderne en Musée des Arts Décoratifs in Parijs vind je haar werken terug. Het KMSKA en Maurice Verbaet willen graag meewerken om de hernieuwde aandacht voor de kunstenares een blijvend karakter te geven. De toonaangevende Tapta verdient dan ook absoluut haar plaats tussen de coryfeeën in ons museum.