Het Maurice Verbaet Centrum heeft een bijzondere verrassing in petto voor het KMSKA. Als stichter van dit expertisecentrum van Belgische naoorlogse moderne kunst schenkt Maurice Verbaet een unieke tuinsculptuur van de befaamde Pools-Belgische kunstenares Tapta aan het museum. Over welk werk het gaat houden we nog even geheim, maar het zal zonder twijfel een absolute must-see zijn in de collectie van het KMSKA. To be continued!

Tapta

Tapta, geboren als Maria Irena Boyé in Polen, verhuist naar België na haar betrokkenheid bij het verzet in Warschau. Ze studeert textielkunst aan La Cambre in Brussel en wordt daarna zelf verantwoordelijk voor het tapisserie-atelier. Ze vernieuwt vanaf de jaren 1960 het traditionele genre van textielkunst door structuren en touwen te gebruiken. Al snel evolueert ze naar sculpturale vormen waarbij ze de ruimte betrekt in haar werk. Ze hernoemt haar studie "Sculpture souple", wat past bij haar constante behoefte aan experimenteren. Haar werk is voortdurend in ontwikkeling. Vanaf 1980 verandert haar voorkeur voor ongebruikelijke en ruwe materialen en begint de kunstenares te werken met industrieel rubber (neopreen), waarmee ze monumentale sculpturen creëert voor stedelijke ruimtes. Ze integreert water en licht in haar werk om het een nieuwe dynamiek te geven. Het vaak speelse karakter van de sculpturen nodigen uit tot uitwisseling en ontmoeting. Weven en verbinden lopen als een rode draad door Tapta’s werk.

Schenking van Maurice Verbaet

Het Maurice Verbaet Center brengt Belgische naoorlogse kunst onder de aandacht. Het richt zich op Belgische én internationale kunstenaars wiens talent erkend wordt, maar (her)ontdekking verdienen. De selectie omvat vrijwel vergeten kunstenaars, kunstenaars van wie de naam buiten België onbekend is, of net jonge kunstenaars die ondersteuning nodig hebben. Het Maurice Verbaet Center werkt nauw samen met deze kunstenaars en gaat langdurige samenwerkingen aan. Tapta is één van die kunstenaars.

Maurice Verbaet gelooft dat musea plekken zijn om kunst te tonen en te vrijwaren voor toekomstige generaties. De KMSKA-collectie bestaat voor meer dan 40% uit schenkingen en legaten. Door de eeuwen heen vormden ze de basis van wat nu een collectie met wereldfaam is. Verbaet voegt hier een unieke tuinsculptuur van Tapta aan toe. We kunnen net als jij haast niet wachten om het werk te bewonderen!

 

Noot bij headerafbeelding: Tapta (Maria Wierusz Kowalski) bij ‘Formes pour un espace souple’, 1974. Photo courtesy of M HKA