Activiteit

Dag van de Wetenschap

Evenement
Activiteit
Datum

Zondag 26 november doet het museum mee aan het grootste wetenschapsfestival voor jong en oud, Dag van de Wetenschap. Zet een VR-bril op en ervaar hoe het er aan toe ging in een schildersatelier van een Vlaamse meester, ga in gesprek met onze restauratoren of experimenteer in het Atelier.

Studio Rubens

Van 11 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur in de Rubenszaal

Dit najaar is de restauratie gestart van een altaarstuk van Rubens, Tronende Madonna omringd door heiligen. Aangezien het schilderij erg omvangrijk is, gebeurt de restauratie in de Rubenszaal zelf. Voorafgaand aan de restauratie vindt een onderzoek plaats door het team collectieonderzoek van het KMSKA in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Kom langs bij Studio Rubens, waar onderzoekers en restauratoren je uitleg geven bij scans van de verflaag.

Oude meesters in VR

Doorlopend in de VR-ruimte

Vlaanderen kent een enorm rijke schildergeschiedenis en veel beroemde kunstschilders die te boek staan als de oude Vlaamse meesters. Jonge schilders kwamen de kneepjes van het vak leren in hun schildersatelier. Zet een VR-bril op en stap zelf zo'n atelier binnen. 

Dit virtuele atelier werd opgebouwd aan de hand van voorstellingen van ateliers en teksten over schilderkunst uit de periode 1500-1800. De ruimte zelf is gebaseerd op de werkplaats van Peter Paul Rubens.

Open Atelier: Krasse Koppen

In het atelier tussen 14u - 16u

Laat je inspireren door de Krasse Koppen in het museum en maak zelf een echte 'tronie' met karton. Het atelier is open voor iedereen: jong en minder jong, kunstvriend en kunstkenner. Onze ateliergidsen helpen je graag op weg.

Praktisch

  • Voor wie? Voor iedereen die een ticket heeft voor het museum op zondag 26 november
  • Locatie: Op de 2de verdieping bij de Oude Meesters. Raadpleeg de app of het plannetje om de Rubenszaal, de VR-ruimte en het atelier te lokaliseren. 
  • Prijs: gratis voor iedereen met een museumbezoek