Restauratie — 25 september 2023 - 25 september 2025

Studio Rubens 

Evenement
Restauratie
Datum
25 september 2023 10:00 tot 25 september 2025 10:00

Dit najaar gaat de restauratie van het gigantische altaarstuk Tronende Madonna omringd door heiligen van Peter Paul Rubens van start. Door de gigantische omvang van het meesterwerk moet de restauratie noodgedwongen op zaal uitgevoerd worden. De Tronende Madonna omringd door heiligen is zó groot dat Studio Rubens maar liefst een kwart van de Rubenszaal inpalmt. Het museum maakt van de nood een deugd en creëert hiervoor een bijzondere setting: Studio Rubens.  Daarin ondergaat het meesterwerk twee jaar lang een geduldige restauratie.

Het scannen en analyseren van het doek; de vernisafname; de behandeling van de achterzijde; het aanbrengen van de nieuwe vernislaag … Elke fase in het proces vereist engelengeduld. 

Tijdlijn

Om Tronende Madonna opnieuw te laten schitteren zoals weleer zijn de restauratoren en onderzoekers maandenlang intensief in de weer op een imposante stelling. Bezoekers volgen op enige afstand de restauratie mee. Voorafgaand aan de restauratie vindt een onderzoek plaats door het team collectieonderzoek van het KMSKA in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Volg Studio Rubens

Kom binnenkort terug en kijk mee via een nieuwe, fijne videoreeks! 

Praktisch

  • Vanaf 29 september 2023, na de installatie van ‘Studio Rubens’.
  • De Rubenszaal.
  • Inbegrepen in het toegangsticket. Reserveren hoeft niet.

Studio Rubens wordt mogelijk gemaakt door

Logorij