Voorstelling

Peeping Tom:
La Visita - VOLZET

Evenement
Voorstelling
Datum

Met Peeping Tom hebben we een Artist in Residence van internationaal formaat in huis. Sinds de oprichting in 2000 reisde het Belgische danstheatergezelschap letterlijk de wereld rond. Nu creëren ze voor het museum een unieke performance. In de museumzalen voert het gezelschap slechts drie keer La Visita op voor een beperkt publiek.

Voor Peeping Tom is de ruimte altijd het uitgangspunt. De compagnie vertrekt vanuit het karakter van een plek en bedenkt dan welke personages er kunnen bewegen. Voor La Visita schakelt het gezelschap nog een versnelling hoger. Het KMSKA is gewoon te verleidelijk als podium op zich. Mede-oprichtster Gabriela Carrizo tovert daarom voor het eerst een locatiegebonden stuk uit haar mouw. Speciaal voor het museum.

Peeping Tom staat voor een hele uitdaging. Een museum is geen lege plek met een tribune en decorstukken. De gevulde zalen hebben elk een eigen atmosfeer, kunstwerken en beperkingen. Hoe zal Peeping Tom dat aanpakken? Het gezelschap duikt niet onvoorbereid in het avontuur. Oefenen deden de dansers en acteurs al in een kunstgalerie en de kapel van een ziekenhuis. Dat ging niet ongemerkt voorbij. Peeping Tom won voor de ontwikkeling van La Visita in 2021 al de FEDORA Van Cleef & Arpels Prijs voor Ballet, een Europese prijs die innovatie in dans bekroont.

Danstheater en beeldende kunsten dichter bij elkaar

Wat mag je verwachten? Personages uit eerdere voorstellingen van Peeping Tom zetten hun verhalen verder in het KMSKA. Andere figuren komen uit de wereld van het museum. Peeping Tom onderzoekt immers in La Visita hoe je danstheater en beeldende kunsten dichter bij elkaar kan brengen. Gabriela Carrizo: ‘Voor mij zijn dat belangrijke vragen: wat betekent het om je hele leven omringd te zijn door kunstwerken? Hoe kijken we naar de kunstwerken? Hoe kan onze blik veranderen? Door welke ervaringen, gebeurtenissen en herinneringen wordt onze blik bepaald? Hoe “leeft” een schilderij?’

De performance is continu in ontwikkeling, en nooit hetzelfde. Leven wordt kunst in La Visita, kunst wordt leven. Wat is nog echt, wat is imaginair? Grenzen vervagen. Ook voor de toeschouwer. Is hij getuige of voyeur? Of deelgenoot van het stuk?

Praktisch

  • Data: première 29 november, 2, 3 en 4 december
  • Uur: 20u30
  • Tickets: €27 
  • 100 personen per voorstelling

Credits

Concept en regie: Gabriela Carrizo

Creatie en uitvoering: Charlotte Clamens, Eurudike De Beul, Marie Gyselbrecht, Hun-Mok Jung, Brandon Lagaert, Yichun Liu, Romeu Runa

Dramaturgische assistentie: Raphaëlle Latini

Geluidsontwerp: Raphaëlle Latini

Scenografie: Amber Vandenhoeck

Lichtontwerp: Bram Geldhof

Technical master: Filip Timmerman

Kostuums en rekwisieten: Nina Lopez Le Galliard

Assistentie bij de creatie: Thomas Michaux

Techniek: Ilias Johri (Licht), Jo Heijens (geluid), Clément Michaux (Stage Assistant)

Stage: Fer Flores (Antwerpen), Mees Vervuurt (Geluidsontwerp, Reggio Emilia)

Productie: Peeping Tom

Technische coördinatie: Giuliana Rienzi

Productiemanagement: Helena Casas

Communicatie: Sébastien Parizel

Company manager: Veerle Mans

Co-productie: KMSKA – Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Théâtre de la Ville de Paris, La Biennale de la Danse de Lyon, Fondazione I Teatri (Reggio Emilia)

La Visita wordt gecreëerd met de steun van de Belgische Tax Shelter, de Collezione Maramotti (Reggio Emilia), het FEDORA Platform en Nexo Digital. Peeping Tom dankt Dolça Mayol Moulin