Over dit
werk

Object details

Titel: 
Oude man in een kroeg
Datum: 
1632-1635
Medium: 
olieverf op paneel
Afmetingen: 
35 × 28 × 0,4 cm
Inventaris nummer: 
IB08.004

Meer over dit werk

Een oude burgerman is in een kroeg op zijn stoel in slaap gevallen. Op de voorgrond staat een kruik bier. Overmatig drankgebruik en de warmte van het potkacheltje eisten hun tol. Het hoofdpersonage neemt een groot deel van het beeldvlak in. In de achtergrond begluurt een onguur type een verliefd koppel vanuit een vensteropening.
De monumentaliteit van deze compositie is vergelijkbaar met twee herbergtaferelen van Brouwer in München (Alte Pinakothek, inv.nrs. 1281 en 2014). In dit moralistische genretafereel verwijst de kunstenaar naar de hoofdzonden gulzigheid, luiheid, en wellust, gerelateerd aan drankzucht. In het schilderij konden burgers zich vergapen aan dit laakbare gedrag. Daarnaast richt de kunstenaar zich op de psychologie van de verschillende figuren. De gluurder is een komisch detail dat Brouwer vaker in zijn latere werk gebruikt, onder meer in de Herbergscène in Londen (National Gallery, inv.nr. NG 6591).
De afwisseling van transparante en dekkende verflagen en de detaillering van gezicht, kraag en handen met behulp van fijne penseelstreekjes zijn kenmerkend voor Brouwers schilderstijl. Die geraffineerde schildertechniek draagt bij aan het kijkgenot. Het schilderij wordt omstreeks 1632-1635 gedateerd.

Verwervingsgeschiedenis

Veiling Flagey, Brussel, 2007; veiling Sotheby's Amsterdam, 2007; gekocht door de Vlaamse overheid voor Collectie Vlaanderen bij Galerie Arnoldi Livie, 2008; in bruikleen aan het museum van 2008 tot 2019.

aankoop: Galerie Arnoldi-Livie, 2008

Copyright en legaal

Deze afbeelding mag gratis gedownload worden. Voor professioneel gebruik of meer informatie kun je het contactformulier invullen. Lees hier meer.