Jules Schmalzigaug. Futurismo!

Evenement
Tentoonstelling
Datum
28 september 2024 tot 12 januari 2025

Jules Schmalzigaug is een scharnierfiguur in het Belgische modernisme. Hij maakte het eerste abstracte olieverfschilderij uit de Belgische kunstgeschiedenis. Hij was de eerste Belgische avant-gardekunstenaar die doordrong tot de kern van het Italiaanse en internationale futurisme. En hij behoort met Ensor en Wouters tot de grote drie moderne kleurkunstenaars. 

De grootste collectie ter wereld

Het KMSKA had van James Ensor en Rik Wouters al de grootste collectie ter wereld. Sinds kort geldt dat ook voor Jules Schmalzigaug. De schenking van Ronny en Jessy Van de Velde deed de al bestaande collectie Schmalzigaug van het museum groeien met 43 tekeningen, 4 schetsboeken, een voorstudie, lithografie, een schilderij, persoonlijke foto’s én een archiefverzameling handschriften en brieven. Zijn tekeningen, schetsen en pastels vormen vanaf september de kern van een sfeervolle expo in het prentenkabinet.

Het prentenkabinet - foto door Karin Borghouts
Jules Schmalzigaug - Sfeer van kleuren en vorm, Galerie Ronny Van de Velde

Belgische Futurist

Jules Schmalzigaug (1882-1917) was een Belgische kunstenaar die tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Den Haag vluchtte. Voor de oorlog volgde hij avant-garde kunst in Parijs, Venetië en Rome, waar hij invloeden van het futurisme en impressionisme absorbeerde. Zijn schilderijen, zoals het werk dat in 1916 in Amsterdam werd tentoongesteld, vormden een synthese van zijn vaardigheden als impressionist, futurist en colorist. 

Schmalzigaug experimenteerde met 'La Panchromie', een ongepubliceerd manifest dat het gebruik van kleur in de schilderkunst onderzocht, beïnvloed door theosofische ideeën. 

Zijn vroegtijdige dood in 1917 verhinderde verdere ontwikkeling, maar zijn bijdragen aan artistieke innovatie en zijn interactie tussen kleur en licht blijven opmerkelijk in de geschiedenis van de moderne kunst.

Praktisch

  • In het prentenkabinet op de derde verdieping.
  • De expo is inbegrepen in het toegangsticket voor het museum. Het is niet nodig een apart tijdslot voor deze expo te reserveren.