KMSKA maakt zich op voor De Schoonste Zomer 
 

Persbericht

Tijdens de zomermaanden valt er veel te beleven in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). Naast kunstkampen voor kinderen organiseert het museum ook creatieve workshops voor volwassenen. Uiteraard kan je er ook boeiende expo’s bezoeken. Of deelnemen aan een instaptour. Geniet van kunst en beleving in de verfrissende oase van de museumzalen.

Zelf aan de slag in het KMSKA

In het zomerprogramma van het KMSKA ligt de focus op de creatieve beleving van de bezoekers. Het Schoonste Gevoel ervaar je niet enkel door kunst te bewonderen, maar ook door zelf de handen uit de mouwen te steken. In het programma is er aandacht voor jong en oud. 

Volwassenen kunnen deze zomer terecht in het KMSKA voor een reeks workshops voor alle niveaus. Tijdens deze workshops laat je je inspireren door zowel de kunst als het vernieuwde museumgebouw. In de maand juli staat de workshop In de voetsporen van de grote meesters: tekenen met licht en schaduw op de agenda. Onder begeleiding van een tekenaar-gids verdiep je je in de meesterlijke wijze waarop kunstenaars als Rubens en Ensor licht en schaduw toepassen om dramatische effecten te creëren. In augustus kun je deelnemen aan een workshop lijntekenen en ontdek je met potlood en papier in de hand de interessante lijnenspellen in zowel de architectuur van het museumgebouw als de kunstwerken. In augustus is er de workshop linosnede, waarin je de kans krijgt een kledingstuk te personaliseren met linoleum patronen geïnspireerd op het museum.

Wie nog op zoek is naar een leuk kamp voor kinderen kan deze zomer ook bij het KMSKA terecht. Tijdens de KMSKA-kunstkampen staan spel, verwondering en creativiteit centraal. Gedurende drie tot vier dagen kan je kind op speelse wijze genieten van de kunstwerken en aan de slag gaan met heel wat verschillende materialen en technieken. Door de ogen van de dieren is een ideaal kamp voor dierenliefhebbers van 6 tot 8 jaar. Samen met een gids kruipen ze in de huid van de dieren in de collectie. Tegen het einde van het kamp hebben de kinderen zelf een hele collectie aan kunst met dieren gemaakt. In in het labo van de kunstenaar kunnen kinderen van 9 tot 12 jaar als echte kunstenaars experimenteren met licht, kleur en vorm. Dat doen ze onder meer door zelf verf en een kleurenfilterbril te maken of aan de hand van fotografie. De gids besteedt hierbij voldoende aandacht aan de verbeelding en emoties van de kinderen. Bovendien mogen de kinderen aan het einde van de kunstkampen met veel trots hun werk tentoonstellen. 

Anders kijken en meer zien tijdens de zomermaanden

Wil je graag De Schoonste Tour volgen maar kom je niet in groep? Dan kun je tijdens de zomermaanden aansluiten bij een instaprondleiding. De gids neemt je mee door het vernieuwde gebouw en langs highlights uit de kunstcollectie van o.a. Jan van Eyck, Hans Memling en Jean Fouquet, maar ook Jules Schmalzigaug en James Ensor. 

Wie al in de sfeer wil komen voor Antwerp Pride kan aansluiten bij de Queer Tour. Samen met een gids doorkruis je de museumcollectie en ontdek je onder meer welke kunstenaars met gendernormen speelden. Een frisse kijk op de collectie gegarandeerd. 

Expo’s tijdens de zomermaanden

Tijdens de zomer staat de collectie van het KMSKA niet stil. Van begin juli tot begin september kunnen bezoekers in één van de tijdelijke exporuimtes een reeks nieuwe werken ontdekken die recent aan het museum geschonken werden. Het gaat om kleurrijke Antwerpse schilderkunst van de kunstenaars  Ysbrant van Wijngaarden, die tot nu nog niet in de KMSKA-collectie vertegenwoordigd was, Fred Bervoets en Jan Cox. 

In het prentenkabinet van het museum kan je bovendien tot het einde van de zomervakantie ook de expo De Pelgrim bezoeken. De Pelgrim was een Vlaamse katholieke kunstenaarsvereniging die zich afzette tegen een steeds moderner wordende wereld door terug te grijpen naar het geloof. Dat deden ze echter niet door vast te houden aan vroeger. Integendeel. Pelgrimkunstenaars begrepen het nieuwe, innovatieve aspect van moderne kunst maar al te goed. De Pelgrim is onderdeel van het Antwerpse stadsfestival Barokke Influencers.

NOOT VOOR DE PERS 

Wil je meer informatie over het zomeraanbod of je inschrijven? Surf dan naar www.kmska.be/zomer

Het KMSKA neemt op zaterdag 5 augustus ook deel aan Museumnacht, een initiatief van Stad Antwerpen. Meer info over het volledige aanbod op www.kmska.be/nl/evenement/museumnacht.

Het KMSKA neemt van 1 juli tot 31 augustus ook deel aan Schatten van Vlieg. Meer info op www.uitinvlaanderen.be

Beeldmateriaal vind je hier.