KMSKA presenteert VOOR GIGI, een hommage aan Gilberte Ghesquière

PERSBERICHT - 09 maart 2023

Van 23 september 2023 tot 7 januari 2024 presenteert het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) de tentoonstelling VOOR GIGI, met kunstwerken uit het legaat van Gilberte Ghesquière (1925–2017). Met 131 kunstwerken gaat het om de belangrijkste schenking aan het KMSKA, na het legaat Van Ertborn uit 1841.

Het legaat Lens-Ghesquière bestaat voor het grootste deel uit moderne kunst. De schenking voegt belangrijke internationale namen toe aan de KMSKA-verzameling, zoals onder meer Pablo Picasso, Egon Schiele, Sonia Delaunay, Francis Bacon, Tom Wesselmann, Keith Haring en Jean-Michel Basquiat. Ook de deelcollectie abstracte kunst is in het bijzonder versterkt, met werk van onder andere Kurt Schwitters en Pierre-Louis Flouquet. Het KMSKA bezat reeds een mooi overzicht van modernistische beelden dankzij de aankopen op de Biënnales van het Middelheim. Met dit legaat wordt ook de collectie kleinsculptuur aangevuld met werk van Julio González, Pablo Gargallo en Jacques Lipchitz.

Gilberte Ghesquière en haar echtgenoot John Lens, die in de diamantsector bedrijvig was, begonnen aan hun kunstcollectie met de aankoop van Afrikaanse kunst. Hun eerste niet-Afrikaanse aanwinst was werk van Constant Permeke. Later vulden ze de collectie Belgen aan met een dromerig landschap van Léon Spilliaert, pikante tekeningen van Félicien Rops, een grote houtskooltekening van Frits Van den Berghe, een klein schilderijtje van James Ensor en een portret van Brusselmans. Verder kocht het echtpaar niet minder dan negen aquarellen en gouaches van Jules Schmalzigaug, portfolio’s met grafiek van Panamarenko en hadden ze een voorkeur voor naakten van Roger Wittewrongel. De grote diversiteit in stijlen getuigt ervan hoe Gilberte Ghesquière en John Lens hun kunst vooral intuïtief en uit visuele overweging verwierven.

In haar testament uit 2010 legateerde Ghesquière al haar roerende en onroerende goederen aan het patrimonium van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. De collectie bestaat voor een groot deel uit lichtgevoelig werk op papier en kleinsculptuur. De werken zullen gepresenteerd worden in de intieme kabinetten op de derde verdieping van het vernieuwde museumgebouw. De titel VOOR GIGI is niet alleen erg toepasselijk als hommage aan de gulle schenkster, maar is ook ontleend aan een opdracht op een tekening van Emiel Veranneman, als ontwerp voor een kast. Beide maken eveneens deel uit van het legaat.

NOOT VOOR DE PERS: Beeldmateriaal vind je hier.

Praktisch

De expo VOOR GIGI loopt vanaf 23 september 2023 tot en met 7 januari 2024 in het prentenkabinet en het kabinet kleinsculptuur op de derde verdieping van het KMSKA. Inbegrepen in het toegangsticket. Reserveren hoeft niet.

Er wordt ook een boek uitgegeven met de hele kunstcollectie Lens-Ghesquière.