Artiest

Oltremontano Antwerpen

Historisch blazersensemble Oltremontano Antwerpen onderzoekt de historiek van blaasinstrumenten en brengt vergeten muzikaal erfgoed tot leven. Zo maakten ze een soundtrack voor Hans Memlings drieluik God de vader met zingende en musicerende engelen. Samen met het Centrum voor muziekinstrumentenbouw Puurs bouwden ze hiervoor de afgebeelde instrumenten na. Wim Becu vertelt hoe ze op dat idee kwamen.

  • Antwerps historisch blazersensemble
  • Onder artistieke leiding van Wim Becu
  • Speelt muziek vanaf de renaissance tot en met de 17de eeuw
  • Spoort vergeten muzikaal erfgoed op
  • Verzorgde vele concerten in Europa en in de VS, nam meer dan 15 CD’s op

 

De ontdekking van Memling

“Mijn vroegste herinneringen aan het KMSKA dateren uit mijn jeugd. Ik vond het altijd een impressionant gebouw met een prachtige inkomhal en grote, statige zalen. Ik weet nog dat ik als kind met de familie naar de oude meesters ging kijken. Tijdens de humaniora keerde ik er terug, gewapend met een A4-tje vol gerichte vragen en opdrachten. Ik was toen al gepassioneerd door vroege muziek, dus mijn aandacht ging volledig naar het grote retabel van Hans Memling God de Vader met zingende en musicerende engelen.”

Antwerpen cultuurstad

"De grote affiches in 1993 met vragen zoals: ‘Kan kunst de wereld redden?’ in het kader van Antwerpen Culturele Hoofdstad bleven lang nazinderen en zetten me aan het denken. Zo kreeg ik het idee om kunstwerken van de collectie voor een langere periode vanuit verschillende invalshoeken te gaan bekijken. Daar was het KMSKA voor te vinden. Zo is het Artist in Residence-verhaal ontstaan!”

Nieuwe klankwereld

“Mijn grote droom was om Memlings retabel van een nieuwe dimensie te voorzien. Het werk letterlijk te laten ‘weerklinken’. We voelden ons bevoorrecht om dicht bij het originele schilderij te kunnen komen. Zo konden we de minutieuze afbeelding van de muziekinstrumenten tot in detail bestuderen en zo goed mogelijk nabouwen. Het was een bijzonder moment om voor het eerst de muziek uit te proberen op de nieuw gemaakte instrumenten. Onze muzikanten moesten nieuwe speeltechnieken leren om die klankwereld te herontdekken.”

Creatieve mijlpaal

“Een grote creatieve mijlpaal was uiteraard het Memlingproject. Daaruit kwam ons CD-project Paradisi Porte voort. Hierover werden verschillende artikels opgenomen in de boekpublicatie van Brepols Harmony in bright colours. Een andere mijlpaal volgt natuurlijk bij de heropening van het KMSKA. Maar daarover kan ik niets verklappen. Een reden te meer om naar het vernieuwde museum te komen!”