“Wij zijn niet de grote kunstkenners, wel kunstminnaars en als fiere Antwerpenaars die de spanning hebben meegemaakt van de verbouwingswerken en de nakende heropening, konden we niet anders dan ons engageren.” Daarnaast was er nòg een momentum. Managing partner Nicolas Janssens van vastgoedadviesbureau Stadim vertelt over het hoe en waarom van hun partnership met het KMSKA. 
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan?   

Nicolas Janssens: “Als onderneming heb je een maatschappelijke rol te vervullen op dit vlak. We hebben er twee op dit moment: eentje in de sociale sector en eentje in de culturele. Ons partnerschap met het KMSKA valt net goed. Het momentum is er, want we vieren 25 jaar Stadim en papa geeft het bedrijf door aan de volgende generatie. Het vieren van oud en nieuw kon niet mooier gesymboliseerd dan via onze steun aan dit museum, met een schitterend nieuw gedeelte dat als een doos in het prachtige oude gebouw wordt geschoven. Het stemt ook overeen met de waarden en normen die we belangrijk vinden: toegankelijkheid, betrouwbaarheid, traditie en vernieuwing, degelijkheid en continuïteit.”  

"Het KMSKA biedt een straffe totaalbeleving vol cultuur, verhalen en educatie, met een wereldunieke collectie en een gezellig nieuw horecagedeelte. "
Nicolas Janssens

Vanwaar jullie specifieke keuze voor het KMSKA?  

“Als je een fiere Antwerpenaar bent en je praat over cultuursponsoring, én je hebt de spanning meegemaakt van de verbouwingswerken en de nakende heropening, kan je niet anders dan ons engageren, vind ik. Het KMSKA is er voor iedereen. Musea en cultuur waren vroeger misschien een beetje verheven, vandaag wordt er gemikt op laagdrempeligheid en het brede publiek. De mix van kwaliteit en werken bekoort ons ook enorm. Onder één dak van Peter Paul Rubens en Jacob Jordaens naar James Ensor en Rik Wouters kunnen wandelen: een wauw-ervaring! 

We hebben ons jublieum gevierd in het museum. Met presentaties, filmpjes en balletdansers, en alles bij elkaar 400 werknemers en klanten. Nogal wat aanwezigen vonden het geweldig om een preview te krijgen van iets dat pas in september voor het grote publiek wordt opengesteld. We ontvingen veel pakkende feedback van onze klanten. We speelden als KMO een beetje uit onze comfortzone, maar het gaf ons een geweldige boost. Het zindert nog steeds na, bij onze medewerkers en misschien nog het meest bij mijn vader.” 

Wat is jullie lievelingswerk uit de collectie? 

“Het elegante en lichtelijk mysterieuze de ‘Inscheping in Calais’ van de Frans-Britse schilder James Tissot triggert me enorm. Een sierlijke dame stapt van een schip te midden van een stoere, mannelijke omgeving en je merkt meteen haar sterke karakter op. Mooi om te zien hoe die zelfbewuste vrouw boven het mannelijke gedrum uitrijst. Zo’n sterk profiel is altijd welkom bij Stadim, hoewel ik nu al geflankeerd wordt door heel wat sterke vrouwen in onze organisatie.” 

Inscheping in Calais KMSKA James Tissot
Inscheping in Calais - James Tissot

Waar kijken jullie als bedrijf het meest naar uit tijdens dit partnership? 

“Ik hoop dat het KMSKA hét belevingscentrum voor kunst in Antwerpen en België wordt, en in heel Europa bekend geraakt. Ik wil het graag met onze hardwerkende, vaak jonge collega’s regelmatig bezoeken om hen kennis te laten maken met die verbluffende schoonheid. Ik hoop ook dat we er een aantal heuglijke momenten kunnen organiseren en netwerken met onze klanten in een origineel en fabelachtig decor. En dat we er allemaal van zullen genieten om ‘ons’ museum terug te hebben. Een straffe totaalbeleving vol cultuur, verhalen en educatie, met een wereldunieke collectie en een gezellig nieuw horecagedeelte. Alle troeven zijn voorhanden om de bezoeker in de watten te leggen en er een magnifiek succesverhaal van te maken!”