Artiest

Stef Kamil Carlens

‘Multidisciplinair’ is een mooi woord om Stef Kamil Carlens (°1970) te typeren. De beeldend kunstenaar, zanger, muzikant, componist en producer combineert al zijn bezigheden als hij optreedt met zijn Zita Swoon Group.

Carlens startte in de jaren ‘90, na een passage als bassist bij dEUS, een veelkleurige carrière met tientallen cd's, honderden concerten op nationale en internationale podia. Ook theatervoorstellingen en films staan op zijn palmares. Steeds benadert hij projecten vanuit zowel zijn innerlijke kind als zijn effectieve leeftijd. Dat levert kleurrijke werelden op die het onbevangene en het melancholische verenigen. 

Sinds 2017 maakt hij platen onder zijn eigen naam, met twee fel gesmaakte albums tot gevolg. Ze spreken van een liefde voor percussie en focussen op de textuur van de instrumenten. Zelfs al hoor je tientallen instrumenten, het geheel klinkt transparant, en de sound uitnodigend. 

KMSKA Residentie project

Welke kunstwerken uit de collectie van het KMSKA inspireren kunstenaars van nu? En waarom? Hoe werkt dat, ‘inspiratie’? In november 2023 laat Stef Kamil Carlens zich inspireren voor een uniek project: 'Meeting At The Museum: Humans, Robots, Wooden Friends, Space & Time'.

Stef Kamil Carlens gaat met dit project de rechtstreekse connectie aan met de wereld in het museum, het archief en de vibe of buzz rond het beeldend werk in de zalen. Met zijn beeldend werk en met muziek gaat de kunstenaar in dialoog met de ruimte en met een selectie kunstwerken van het museum.

Een cross-over tussen het twee- en driedimensionale, interactie tussen audio en beeldende kunst, eigen creaties in dialoog met kunstwerken door de eeuwen heen. Muziek als geleider die de dingen tot leven te wekt. Klankvibraties die de beelden in beweging brengen en ze animeren.

"Een kunstwerk lijkt op het eerste gezicht een statisch geheel. Maar tijdens het creatieproces is de kunstenaar in zijn gedachten door een aantal fasen gegaan. Ook muziek begint en eindigt ergens en maakt een spanningsboog tussen twee punten. Dat is wat we in interactie met de kunstwerken zullen doen. "
Stef Kamil Carlens

Met live muzikanten zoals Nel Ponsaers en Rahmat Emonds (humans), geautomatiseerde instrumenten (robots) en kleurrijke speelse sculpturen (wooden friends) creërt Stef Kamil Carlens een nieuwe dimensie van waaruit te kijken. Die visuele en sonore ruimte maakt dan even deel uit van het museum.