What’s the Story 

Evenement
Tijdelijke expo
Datum
17 augustus 2024 tot 09 februari 2025
Ga naar...

Het KMSKA plaatst graag kunstwerken van vroeger en nu in dialoog. In What’s the Story draait alles om hedendaagse kunst en hoe die zich verhoudt tot oude en moderne kunst uit de collectie van het museum. Conservator Nico Van Hout en co-curator Erno Vroonen kozen verschillende thematische ensembles op een vrije, associatieve manier. Zo kan je zelf verbanden ontdekken tussen kunstenaars van vandaag en hun zielsverwanten uit het verleden. 

In What’s the Story draait alles om de dialoog tussen de collectie en hedendaagse kunstenaars. Kunstenaars van vroeger en nu beïnvloeden onze ideeën over onderwerpen die we vandaag belangrijk vinden en die universeel zijn. De presentatie laat zien hoe dezelfde thema's door de eeuwen heen veranderen en hoe kunstenaars op elkaars werk voortbouwen. Door ze samen te tonen vertellen ze een gezamenlijk verhaal. De interpretatie van de kunstwerken is echter niet in steen gebeiteld. De tentoonstelling nodigt je uit om verhalen te ontdekken die achter de kunstwerken schuil gaan. 

De expo is thematisch opgebouwd, waarbij elke zaal een eigen thema en karakter heeft. In twee delen worden zes verschillende verhalen verteld. Deel I richt zich op drie thema's, met name Ruimte, Tijd en Macht. In de eerste zaal ontdek je hoe kunstenaars met ruimte omgaan. We tonen schilderijen van Jean Brusselmans uit de museumverzameling die kleuren en patronen gebruiken om ruimte op te delen. Ze inspireerden kunstenaars zoals Raoul De Keyser, Mark Manders en Koen van den Broek. Bij beide laatsten is het ontstaansproces deel van het eindresultaat. 

In de tweede zaal draait alles om Tijd, met nadruk op eindige, oneindige, reële en gemanipuleerde tijd. Rondom Léon Spilliaerts Vrouw bij de zee en Rik Wouters’ Rustende Vrouw zie je intieme videowerken van Chantal Akerman en David Claerbout die beide anders met het begrip Tijd omgaan. De expo sluit af met een reflectie op Macht, uitgaande van het portret van Norbertus van Couwerven, abt van St. Michiels door de vergeten zeventiende-eeuwse kunstenares Katharina Pepijn. De werken van George Condo, Matthias Dornfeld (beeld banner) en Thomas Houseago doen ons nadenken over traditionele machtsvoorstellingen.

In deel II komen drie andere thema’s aan bod: Leven en Dood, Verleiding en ‘Storytelling’. 

Werken uit de museumverzameling van Jacob Jordaens, Jan Massijs en Constant Permeke treden in dialoog met Evelyne Axell, Maen Florin, Kati Heck, Jozef Legrand, Rinus Van de Velde, Anne-Mie Van Kerckhoven en Liliane Vertessen.

Praktisch

De expo What’s the Story loopt in twee edities in onze Ensorzalen:

  • Eerste editie: 17 augustus 2024 tot en met 17 november 2024 
  • Tweede editie: 23 november 2024 tot en met 9 februari 2025

What’s the Story is inbegrepen in het toegangsticket voor het museum. Het is niet nodig een apart tijdslot voor deze expo te reserveren.