Artiest

Benjamin Verdonck

Acteur, theatermaker, schrijver, beeldend kunstenaar, performanceartiest. Hij brengt kunst naar de openbare ruimte en voor een breed publiek. Van een gigantisch vogelnest op een stadsplein naar het museum.

  • Creatieve duizendpoot
  • Liefhebber van veganistische maaltijden en boomhutten
  • Verzamelaar

 

Liefde voor collecties

“Ik vind het een fantastische beweging dat je midden in de stad een heel groot huis neerzet dat aan een hele hoop voorwaarden voldoet. Zodat je er werken kan bewaren en tonen. Ik heb een zwak voor collecties. Voor de zorg die ermee gepaard gaat, de toewijding aan een object. Het is meteen een van de redenen om AIR te worden: het KMSKA beter leren kennen van binnenuit. Het gebouw, de collectie en het voortbestaan ervan.”

KMSKA als inspiratiebron

“Vroeger woonde ik in de buurt van het KMSKA. Ik ging er vaak gewoon wat rondslenteren. Ik houd van de majestueuze zalen, het gekraak van de parketvloer, de suppoosten op hun stoel. De kunstenaar die ik me uit die tijd herinner, is niemand uit jullie permanente collectie. In de inkomhal stond de houten wagen van Joost Conijn en de film van zijn reis ermee door Oost-Europa. Het werk was zo anders dan wat je in het KMSKA zou verwachten. Alsof iemand zijn auto fout geparkeerd had. Ik weet helemaal niet hoe die daar terechtkwam. Dat maakte het werk alleen maar intrigerender.”

Gedroomde cocreatie

“Ik ben een heel grote fan van het werk van de Zwitserse kunstenaar Thomas Hirschhorn. Ik zou weleens willen meewerken aan de creatie van een installatie, om langer in zijn nabijheid te kunnen vertoeven. Ik heb hem drie keer ontmoet en twee keer geïnterviewd. Telkens had ik het gevoel dat ik langer bij hem wilde blijven.”

Meest bizarre gewoonte

“Soms beeld ik me in  dat ik superkrachten heb en dat ik in een grote control room zit, uitgehouwen in een hoge berg. Van daaruit kan ik de hele wereld monitoren. Er zitten een hoop wetenschappers en andere slimme mensen met me aan tafel. Samen beslissen we welke interventies er nodig zijn om het leven op aarde draaglijk te houden. Die voer ik dan uit met mijn superkrachten zonder dat iemand er iets van merkt.”