Vermogensbeheerder en -planner CapitalatWork koestert al meer dan 30 jaar een bijzondere liefde voor kunst en cultuur. Het partnerschap met het KMSKA hoeft dan ook niet te verbazen. Gedelegeerd bestuurder Maarten Rooijakkers geeft tekst en uitleg.
Waarom vinden jullie het belangrijk om dit soort partnerschappen aan te gaan? 

Maarten Rooijakkers: “In dit bedrijf zijn we van oudsher geïnteresseerd in cultuur en kunst. Ze verbinden jong en oud, en mensen van allerlei pluimage en achtergronden. Onder ons cliënteel bevinden zich ook nogal wat kunstliefhebbers, mensen met een kunstvermogen, kunstverzamelaars en kunstenaars. Ik vind het boeiend om met hen eens over iets anders te praten dan over cijfers, financiële markten en inflatie. Kunst is emotie, en dat hebben wij als bedrijf broodnodig. Soms haalt een rekening of belegging minder rendement en zijn klanten niet tevreden. Als je iets emotioneels kan delen en een goed contact hebt, blijft het vertrouwen. Emotie is een sleutelbegrip in ons vak.”

"Met het KMSKA krijgt deze prachtige stad een museum dat tot de Europese, misschien zelfs tot de wereldtop behoort "
Maarten Rooijakkers

Vanwaar jullie keuze voor het KMSKA?

“Antwerpen is een belangrijke katalysator in de kunsten. Als je kijkt naar wat hier gebeurde met de Antwerpse en de Vlaamse school, kan je er niet omheen dat dit een bijzondere kunststad was. En vandaag nog steeds is. Die voortrekkersrol willen wij als belangrijk en snel groeiende dochter van de Foyer Group ook vervullen. Met het vernieuwde KMSKA krijgen we in deze prachtige stad een museum dat tot de Europese, misschien zelfs tot de wereldtop behoort. De combinatie van het oude gebouw met de nieuwe hedendaagse zalen is indrukwekkend. Ik kijk er naar uit om onze kunstminnende klanten in die omgeving onder te dompelen. Het KMSKA inspireert, doet fantaseren en verruimt de geest. Een beter decor kan je in Antwerpen niet vinden. Tot slot nog een bijkomend voordeel: kunst creëert een historisch perspectief, waardoor je de dingen van nu en morgen in een ander daglicht ziet en beter begrijpt. Dat educatieve aspect vind ik essentieel.”

Wat is je lievelingswerk?

“Als student Rechten aan de VUB kocht ik litho’s van Pierre Alechinsky, maar ik ben ook een grote Ensorliefhebber. Als ik voor zijn werken sta, voelt het alsof ik er ingezogen word. Zijn kleuren en sfeer raken me. Je hebt prijsbeesten zoals ‘De Intrige’ en ‘De intrede van Christus in Brussel’, maar ik ben een fan van zijn volledige oeuvre. Een Belgische wegbereider van de moderne kunst en artistieke duizendpoot, die internationaal is doorgebroken. En het KMSKA heeft dan ook nog eens de grootste Ensorcollectie ter wereld!.”

schilderij-de-intrige-james-ensor
De intrige - James Ensor, KMSKA

Waar kijken jullie als bedrijf het meeste naar uit tijdens dit partnerschap?

“Ik hoop dat we nauw betrokken worden bij wat er in het museum reilt en zeilt. En misschien kunnen wij vanuit onze financieel-fiscale en juridische expertise ook helpen. Ik zou het geweldig vinden als de kinderen van onze klanten, hun vrienden en familie via ons de kunstwereld worden ingetrokken. Ik hoor vaak dat je met interesse in kunst wordt geboren of niet. Je kan er ook in groeien als je een zetje krijgt van de mensen rondom je. Ik hoop dus dat het KMSKA ook sterk op  zal inzetten, met aangepaste communicatie en inspirerende trajecten, en zich blijft heruitvinden.”