Artist in Residence Admiral Freebee, oftewel Tom Van Laere, is de gastheer voor een spontaan gesprek met vier mensen die hij (zeer) goed kent. In de museumzalen en over het KMSKA, musea en kunst. Dat is het uitgangspunt. Alleen, wat als de rollen omgedraaid worden en de gast veel vragen begint af te vuren op de admiraal? Voor Tom is alles kunst, maar vinden zijn gasten dat ook? Want wat als de gast eigenlijk liever tennis speelt dan naar kunst kijkt?

Het antwoord op die vragen vind je in deze reeks gesprekken met Rinus Van de Velde, Maartje Wortel, Henk Visch en Niña Weijers. Met onderwerpen als James Ensor, schilderijen als reclamepanelen, realiteit en verbeelding, en wortelsokken. Tussendoor trakteert Admiral Freebee – aka The Gardner -  je op songs die wel heel nauw aansluiten bij de gespreksthema’s.

1. Rinus Van de Velde

Kunstenaar Rinus Van de Velde creëert via diverse media zoals tekening, sculptuur, installatie en film, een parallel universum waar elementen uit de realiteit en de verbeelding samensmelten. Admiral Freebee en Van de Velde zijn boezemvrienden. Tom verschijnt wel eens in werk van Rinus, en Rinus maakt videoclips bij de songs van de admiraal. Ze delen een liefde voor Ensor en tennis. En ze reizen allebei liever in hun hoofd dan in de realiteit.

2. Maartje Wortel

Schrijfster Maartje Wortel bezoekt graag en vaak musea. Maartje schrijft romans, columns en verhalen. Ze vraagt zich af of je altijd iets moet vinden van de kunst aan de muren in musea en wat de rol van emoties is. Samen met Tom onderzoekt ze parallellen tussen verhalen en tekenen, kunst en tennis. Wat is perfectie? En hoe maak je de juiste beslissing? Ook dat is terug te leiden tot kunst. Want als je begint te tekenen, is het al te laat.

3. Henk Visch

Henk Visch maakt sculpturen en tekeningen. Met een opmerkelijk taalgevoel kiest hij poëtische en verrassende titels voor zijn beelden. Hij brengt zijn affiniteit voor woorden mee als hij naast Tom plaats vat bij Groentemarkt van Joachim Beuckelaer. Die rijkdom aan groenten, en appels, zet de twee heren aan tot een gesprek over… Ja, waarover eigenlijk? “Wat is het onderwerp?” vraagt Visch zichzelf af. Uiteraard is er niet één antwoord. En bij het zoeken naar het onderwerp van hun gesprek, duiken Henk en Tom in contourlijnen, de kracht van herinneringen, en bedenkt Henk hoe echt Tom wel is. Kortom, het gaat over héél veel.

4. Niña Weijers

Niña Weijers tekende als kind veel, maar vond haar talent te beperkt om een carrière als tekenaar of illustrator door te zetten. Bij schrijven had ze daarentegen het gevoel dat het de enige manier was waarop ze zich kon uitdrukken. En schrijven doet Niña volop: kortverhalen, recensies, romans, columns, essays. De band met de kunst is ze echter nooit kwijt geraakt en soms zoekt ze naar inspiratie in musea, bij beelden eerder dan bij woorden. Net als Tom voelt ze dat alles altijd een verhaal wil worden. Al moet dat verhaal niet noodzakelijk altijd begrepen worden. Dat mensen hun werk anders interpreteren dan ze bedoelen, vinden Tom en Niña dus net leuk.