Performance — 01 februari 2023 - 28 februari 2023

The Author is Present

Evenement
Performance
Datum
01 februari 2023 10:00 tot 28 februari 2023 17:00
Ga naar...

Het schrijverschap fascineert mensen. Toch blijft er iets ongrijpbaars en ook grotendeels onzichtbaars aan het hele schrijfproces. Hoe schrijft een schrijver concreet een boek? En wat brengt inspiratie? Schrijver en kunstenaar Saskia De Coster heeft al vaker gezegd dat ze enkel een bureau, bed, laptop en zekere isolatie nodig heeft om een roman te schrijven.

Als kind schreef ze in een hokje in het tuinhuis. Daar kon ze opgaan in haar verbeelding. Met de performance The Author is Present keert ze terug naar dat begin, alleen trekt ze de isolatie nog verder door. Hoe evolueert het schrijfproces wanneer de schrijver zich volledig loskoppelt van de huidige mediamaatschappij en elke vorm van communicatie bant?

Een volledige maand lang zal De Coster zichzelf opsluiten in een kleine ruimte achter een doorzichtige wand, in de Heldenzaal van het KMSKA. In die zaal, vol schilderijen van ambachtsmensen en werklieden, zal ze dag en nacht werken, schrijven, leven en slapen. De roman die De Coster er zal afwerken, gaat over hoe wij als mensen omgaan met onbereikbaarheid, verlies en de zoektocht naar verbinding. Normaliter observeert de schrijver. Hier worden de rollen omgedraaid: de bezoekers van het KMSKA kunnen de schrijver aan het werk zien. Net zoals ze kijken naar een kunstwerk van vele jaren geleden. De performance is op die manier ook een ode aan de oude meesters die verder leven in hedendaagse werken.

The Author is Present is een samenwerking met Inge Jooris.

Praktisch

  • Je ziet Saskia De Coster aan het werk in Zaal Helden.